Politiikka

Professori Vesala: Sipilän puhe nieluista joko hälyttävää tai törkeää

Vihreiden europarlamentaarikko Bas Eickhout muistuttaa, että Suomi voi käyttää joustoja vain, jos muut maat ylittävät tavoitteet.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Hollantilainen vihreän ryhmän europarlamentaarikko Bas Eickhout toteaa, että hiilinieluja ja maan käyttöä koskeva EU-laki on vihreiden hyväksyttävissä.

Meteorologian professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta arvioi perjantaina vihreiden lehdistölounaalla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoja metsien nieluista ja kestävyydestä lulucf-metsälain yhteydessä. Sipilä sanoi Brysselissä, että "tämä sallii kestävät metsän käytöt tulevaisuudessa, myöskin tämän lisääntyvän".

Vesalan mukaan nielut pienentyvät vääjäämättä, kun hakkuut lisääntyvät. "Jos Sipilä ei tiedä tätä, se on hälyttävää ja jos hän tietää, se [puhe] on törkeää."

Professorin mukaan nielujen suuruus on merkitsevää, ei se, että nieluja on.

Myös vihreiden kansanedustaja Satu Hassi arvioi, että Suomessa metsän hiilidioksidinielujen merkitys ymmärretään väärin. "Tärkeää on, että nielu on mahdollisimman suuri eikä se, että puiden kasvu ylittää käytön", hän sanoo.

Hassi sekä vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala olivat kutsuneet vihreiden hollantilaisen europarlamentaarikon Bas Eickhoutin Helsinkiin perjantaina selvittämään suhtautumista lulucf-metsälakiin sekä uusiutuvan energian red II-lakiin, jonka lakiluonnoksen esittelijänä hän toimi europarlamentissa.

Eickhoutin mukaan tärkeintä on, että pyöreää puuta ja kantoja ei käytettäisi polttoaineena ja ne pitäisi rajata pois maakohtaisilla rajoituksilla.

Hän ihmetteli, mikseivät Suomi ja Ruotsi halua maakohtaisia rajoituksia, vaikka maat sanovat käyttävänsä vain jäte- tai tähdepuuta poltossa.

Eickhout muistutti, että vaikka Suomi sai metsälakiin puun käyttömahdollisuuksia lisääviä joustoja, niitä voidaan käyttää vain, jos muut maat ylittävät tavoitteensa päästöjen vähentämisessä.

Vihreiden mukaan Suomen hallitus on jättänyt tämän puolen asiasta kertomatta, kun on markkinoinut joustoja voittonaan.

Koko EU:ta koskeva tavoite on, että maankäytön päästöt eivät kasva. Tätä lakia valvomaan EU:n komissio asettaa itsenäiset tarkistajat.

EU-vihreiden mukaan torstaina päätetty lulucf-laki oli kompromissi, mutta se on Eickhoutin mukaan vihreiden hyväksyttävissä, koska koko EU:ta koskevat ehdot ovat kelvolliset.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jäsenmaa saa valita hiilinielun laskentatavan – Kansallinen metsäpolitiikka ei kuitenkaan saa näkyä laskennoissa

Kuntarahoitus nosti yleistä kasvuennustettaan, mutta kuntien talous heikkenee rajusti – lääkkeinä parempi työllisyys ja tehokkaammat palvelut

Suomen metsien hiilinielun päivitetty laskenta valmistuu joulukuussa – laskentamalli ja metsävaratieto ovat monia muita maita yksityiskohtaisempia