Politiikka

Ravintola-ala osin tyytyväinen uuteen alkoholilakiin – vaatii anniskelun arvonlisäveroa alemmas

Laki ei järjestön mukaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.
Markku Vuorikari
Uudessa alkoholilaissa anniskelu on mahdollista ainoastaan ravintolan omalla ilmoituksella puoli kahden jälkeen aamuyöstä. Tämä uudistus poistaa Maran mukaan jatkoaikalupiin liittyvän byrokratian ja oikeusriidat.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry on varauksin tyytyväinen uuteen alkoholilakiin, josta eduskunta äänesti tänään perjantaina. Uuden lain myötä ruokakaupoissa voidaan jatkossa myydä aiempaa vahvempia alkoholijuomia. Lisäksi myös ravintoloita koskevaa lainsäädäntöä kevennetään.

Maran mukaan uusi laki helpottaa ravintolayrittäjän arkipäivää monella tavalla. Laki ei kuitenkaan järjestön mukaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.

Lakiuudistukseen sidottu alkoholin valmisteveron korotus nostaa alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää ravintola-alan etujärjestön mukaan anniskelumyyntiä edelleen. Eduskunta korottaa alkoholijuomaveroa vastineena sille, että päivittäistavarakaupat saivat laajemmat alkoholin myyntioikeudet. Veron korotus koskee kuitenkin myös anniskelua.

Mara vaatiikin, että eduskunnan tulee parantaa anniskelun hintakilpailukykyä alentamalla anniskelun arvonlisävero 14 prosenttiin.

Uudessa alkoholilaissa anniskelu on mahdollista ainoastaan ravintolan omalla ilmoituksella puoli kahden jälkeen aamuyöstä. Tämä uudistus poistaa Maran mukaan jatkoaikalupiin liittyvän byrokratian ja oikeusriidat.

Jotta laki toimisi myös käytännössä hyvin, anniskelun valvontaa tulee muuttaa ravintola-alan mielestä muuttaa asiakaslähtöisemmäksi. Valvonnan tulee alan mielestä perustua ravintolan laatimaan omavalvontasuunnitelmaan.

"Valvonnan painopistettä tulee siirtää virheiden etsimisestä ravintoloiden ohjaamiseen ja neuvomiseen. Toivomme, että sosiaali- ja terveysministeriö aloittaa hankkeen valvonnan asiakaslähtöisyyden edistämiseksi. Tämä vähentää ravintoloiden ja viranomaisten työtä, kustannuksia ja oikeusriitoja", Maran kannanotossa todetaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asiantuntevat kukkahattutädit muistuttavat: Pitkä vappu vahingoittaa maksaa pienilläkin alkoholiannoksilla

Pihvin alkuperää ei pian tarvitse kysyä ravintolassa erikseen – Ensi viikosta alkaen se on ilmoitettava

Wanda's on mukava ruokapaikka, jossa lapsiperheitä ei työnnetä pimeää loukkoon vessojen viereen