Politiikka

Kittilän päättäjien syytepino kasvoi – kolmelle syytteet laskutusepäselvyyksistä

Politiikka 19.12.2017

Uusi syyte nostettiin oikeudellisen avun maksattamista kunnalla.


Vesa Moilanen
Kittilän kunnantalo

Syyttäjä on nostanut syytteet kolmea Kittilän kunnan luottamushenkilöä vastaan törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asia koskee oikeudellisen avun hankkimista ja siitä aiheutuneen laskun maksattamista Kittilän kunnalla.

Syyttäjän mukaan kunta ei ollut tehnyt lakipalvelujen hankinnasta hankintapäätöstä.

Viime viikolla syyttäjä nosti syytteen Kittilä-vyyhden niin sanotussa hissihaarassa, josta koko sotku sai alkunsa. Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta syytetään luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Syyte koskee Levin etelärinteen hissihankintaa, johon liittyen toimitusjohtajan on epäilty vuotaneen toisen hissivalmistajan luottamuksellisia tietoja kilpailevalle hissivalmistajalle ja pyrkineen näin suosimaan toista hissivalmistajaa tarjouskilpailussa.

Vuoden 2013 hissihankinnat ovat keskeinen syy myös Kittilän kuntapolitiikan pitkään jatkuneelle sekaannukselle. Ne johtivat lopulta muun muassa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen, jonka korkein hallinto-oikeus totesi lainvastaiseksi.

Kolmannessa eli virkarikoshaarassa syytettynä on 27 entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää. Heitä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet nostettiin lokakuussa.

Osaa syytetään myös työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäytöstä.

Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä epäillään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT