Politiikka

Mari Pantsar: Jos iloita voi arjen pienistä hetkistä tässä ja nyt, kannattaako joka lomalla lentää maapallon toiselle kolkalle?

Politiikka 21.12.2017

Kiitollisuuspäiväkirjasta huomaa, ettei kulutus tuo onnea.


Jarkko Sirkia

Sitran johtaja Mari Pantsar kertoo kolumnissaan kokeilusta, jossa kirjataan ylös kiitollisuutta aiheuttavia asioita.

"Kirjanpito auttaa muistamaan, miten paljon hyvää elämässä oikeastaan on. Tutkimusten mukaan menetelmä myös toimii. Kiitollisuuspäiväkirjan pitämisen on osoitettu muun muassa vähentävän masennuksen oireita ja lisäävän onnellisuutta."

Kiitollisuuden aiheet paljastuvat kiinnostaviksi: ihmissuhteet koetaan hyvin tärkeiksi, kulutus ei niinkään.

"Kuluttaminen tuntuu herättävän kiitollisuutta niukanlaisesti. Harva pysähtyy erityisesti ihastelemaan ostamiaan tavaroita. Siitä huolimatta monet meistä käyttävät kuluttamiseen suuria määriä rahaa – ja tuon rahan tienaamiseen paljon aikaa. Tavaravuorten hinta voi olla kova kukkaron ja kalenterin lisäksi myös ympäristön kannalta", Pantsar kuvailee.

"Uusi kännykkä voi olla näppärä, mutta sen takia on luultavasti louhittu tonnikaupalla hupenevia malmeja. Alennuslaarin paitaa varten tuotettu puuvilla on vaatinut hätkähdyttävän määrän vettä ja kemikaaleja. Osa kuluttamastamme muovista päätyy jätteinä meriin – ja lopulta pikkuruisina hippuina ruokaamme."

Sitran tilaaman selvityksen mukaan yli kaksi kolmannesta Suomen ilmastopäästöistä liittyy kotitalouksien kulutukseen – asumiseen, liikkumiseen, ruokaan sekä kuluttajien ostamiin tavaroihin ja palveluihin.

"Jos useimpien onnellisuuden kannalta ratkaisevia ovat merkitykselliset ihmissuhteet, miksi paiskimme ylitöitä läheistemme kanssa vietetyn ajan kustannuksella? Jos iloita voi arjen pienistä hetkistä tässä ja nyt, kannattaako joka lomalla lentää maapallon toiselle kolkalle? Jos harva kokee suurta kiitollisuutta kuluttamisesta, onko upouusi auto tai vielä isompi asunto sittenkään aina hintansa (ja työtuntiensa) väärti?", Pantsar ihmettelee.

"Vuoden otollisin aika näille kysymyksille on nyt. Useimmat meistä hiljentyvät pian joulun viettoon läheistemme kanssa. Sitä ennen moni vielä juoksee kaupasta toiseen viime hetken lahjoja etsien."

Vinkkejä kestäviin valintoihin saa Sitran luettelosta 100 fiksua arjen tekoa.

Lue koko kolumni: Kulutus vai kiitollisuus?

Lue myös: Mari Pantsar: "Siirtymää hiilineutraaliin kiertotalouteen jarruttaa huoli omien ja läheisten työpaikoista"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT