Politiikka

Matti Vanhanen toivoo Suomelle ja Saksalle susiliittoa: "Kanta on pidettävä kurissa"

Politiikka 21.12.2017

Susikannan säilyttämiseksi Suomessa riittää muutama sata sutta, Vanhanen linjaa.


Jarkko Sirkiä
Matti Vanhanen.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kommentoi maatalouskomissaari Phil Hoganin tuoretta kannanottoa susien säilyttämisestä erityisen suojeltuna lajina.

"Se herättää kysymyksen siitä, että unionilla on vaikeuksia luottaa kansalliseen ja paikalliseen päätöksentekoon", Vanhanen arvioi.

"Hogan ei tunnista lausunnossaan susien aiheuttamaa ongelmaa esimerkiksi metsästyskoirille. Susikanta, kuten karhukantakin, on Suomessa kehittynyt tasolle, jossa sitä ei todellakaan tarvitse pitää erityisen uhattuna."

EU:n on Vanhasen mielestä tärkeä toimia kentällä paikallisten ihmisten ja yhteisöjen tuella.

"Jokainen näkee, että tämä linkki on hajonnut ja tilalla on paikoin täysi yhteentörmäys paikallisten ihmisten ja EU:n kannan välillä. Mielestäni nyt Saksankin reagoitua tilanteeseen Suomi ja Saksa voisivat hahmotella yhteistä ratkaisua, jossa suojeluvelvoite säilytettäisiin, mutta jäsenmaat saisivat selkeän vastuun sen toteuttamisesta", Vanhanen toivoo.

"Monimuotoisen luonnon säilyttäminen vaatii sitä, että ne ihmiset, jotka maaseudun elämää pyörittävät ja jotka huolehtivat metsänhoidosta ja riistakantojen rajoittamisesta metsästyksellä, kokevat toiminnan mielekkääksi."

"Pitää muistaa, että myös he ovat Eurooppa ja eurooppalaisia.  Historiamme osoittaa sen, että susikannan säilyttämiseksi Suomessa riittää muutama sata sutta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit