Politiikka

Tutkimus: Viherryttäminen ei auta ilmastoa

Politiikka 22.12.2017

Tukimaksut ovat pikemminkin lisänneet järjestelmän monimutkaisuutta, tutkimus sanoo.


Euroopan tilintarkastusistuimen mukaan viherryttäminen ei tue ilmastotoimia.

Viljelijöitä vihreisiin käytäntöihin kannustavilla tuilla tuskin merkittävästi edistetään yhteisen maatalouspolitiikan tuloksellisuutta ympäristön ja ilmaston kannalta.

Näin todetaan Euroopan ­tilintarkastustuomioistuimen raportissa ”Viherryttäminen: monimutkaisempi tulotukijärjestelmä ei ole vielä ympäristön kannalta vaikuttava”.

Tarkastajat havaitsivat, että uudet tukimaksut ovat pikemminkin lisänneet järjestelmän monimutkaisuutta ja johtaneet viljelykäytäntöjen muutokseen vain noin viidellä prosentilla EU:n maatalousmaasta.

Viherryttäminen on uuden­tyyppinen suora tuki, joka otettiin käyttöön yhteisen maatalouspolitiikan (common agriculture policy, cap) vuoden 2013 uudistuksen yhteydessä.

Sen avulla oli tarkoitus palkita viljelijöitä sellaisista myönteisistä vaikutuksista ympäristöön, joista ei muuten saada korvausta markkinoilla.

Tarkastajat tutkivat, pystyttiinkö viherryttämisen avulla tehostamaan capin tuloksellisuutta ympäristön ja ilmaston kannalta EU:n tavoitteiden mukaisesti. He haastattelivat viranomaisia Kreikassa, Espanjassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Puolassa.

”Viherryttäminen on edelleen pohjimmiltaan tulotukijärjestelmä. Nykymuodossaan viherryttämisellä tuskin merkittävästi tehostetaan capin tuloksellisuutta ympäristön ja ilmaston kannalta”, tarkastuksesta vastaava Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Samo Jereb sanoo.

Lue myös:

Uuden maatalouspolitiikan ympäristötoimet jakavat suomalaisia Brysselissä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT