Politiikka

Ministeriö ei nosta internetin vähimmäisnopeutta maaseudulla – "Se asettaa valtioneuvoston periaatepäätöksen outoon valoon"

Politiikka 22.12.2017

Valtioneuvoston periaate­päätöksen mukaan tavoite on nostaa vähimmäisnopeus kymmeneen megabittiin sekunnissa.


Sami Karppinen
Maaseudulla joudutaan toistaiseksi tulemaan toimeen kahden megabitin sekuntinopeudella internetyhteyksissä.

Kiinteän internetin vähimmäisnopeus jää toistaiseksi kahteen megabittiin sekunnissa. Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) tiedotti torstaina arvioineensa, että yleispalvelusäännöksen kahden megabitin sekuntinopeus on tällä hetkellä ”tarkoituksenmukainen” eikä ministeriö esitetä sitä korotettavaksi.

Valtioneuvoston periaate­päätöksen ja laajakaistan yleispalveluasetuksen mukaan tavoite on nostaa vähimmäisnopeus kymmeneen megabittiin sekunnissa (Mbit/s) vuoteen 2021 mennessä.

Kymmenen megabitin sekuntinopeus on nyt käytössä 85 prosentilla yhteyden tilaajista. Loput 15 prosenttia ovat pääasiassa maaseutuasiakkaita.

Kehitysjohtaja Markus ­Lassheikki MTK:sta ihmettelee LVM:n päätöstä. ”Se asettaa outoon valoon valtioneuvoston periaatepäätöksen maaseudun digitalisaation edistämisestä ja on sen hengen vastaista.”

Hänen mukaansa hitaat verkkoyhteydet haittaavat merkittävästi yritystoimintaa ja biotaloutta monin paikoin maaseudulla.

Osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala LVM:stä kertoo, että väliarvioinnissa tehty päätös perustuu ennen kaikkea siihen, että EU:ssa käsitellään parhaillaan telepakettia, jossa yleispalvelulakeja ollaan muuttamassa. ”EU-lakien yleispalveluvelvoite on jäsenmaita sitovaa ja sen vuoksi nyt on järkevää odottaa paketin säännöksiä.”

Vähimmäisnopeutta määritettäessä otetaan nykyisin huomioon tilaajien enemmistön käytössä oleva yhteysnopeus, tekninen toteutettavuus ja kustannukset.

EU-komissio on ehdottanut, että yleispalveluvelvoitteen vähimmäisnopeudella pitää pystyä hoitamaan tietyt asiat internetissä. Niitä ovat esimerkiksi sähköposti, tiedonhaku ja verkkopankkiasiat.

”Näin määriteltynä vähimmäisnopeutta ei välttämättä olisi mahdollista nostaa nykyisestä”, Rantala toteaa.

Vähimmäisnopeuden nostaminen 10 Mbit/s -nopeuteen lisäisi operaattorien kustannuksia. LVM:ssä ei ole arvioitu, paljonko kustannukset nousisivat.

Tiedonsiirron hinta yleispalveluna pitää olla loppukäyttäjälle kohtuullinen. Mikäli velvoite eli vähimmäisnopeus aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia operaattoreille, valtion pitää tulla jakamaan kustannuksia. Toistaiseksi tähän ei ole ollut Rantalan mukaan tarvetta.

Lassheikin mukaan teleoperaattorit tekevät jopa satojen miljoonien eurojen voitot yhteensä vuodessa ja liikevoitto voi ylittää 20 prosenttia.

”Tämän perusteella ei olisi kohtuutonta, että operaattorit hoitaisivat kiinteät verkko­yhteydet kuntoon. Valtion pitäisi velvoittaa operaattorit tähän periaatepäätöksen mukaisesti, kustannus siitä ei varmastikaan ole liian suuri.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit