Politiikka

Älä kaada kinkkurasvaa viemäriin – Pahimmillaan rasva voi tukkia putken ja saada vessanpöntön tulvimaan

Viemäriin kaadettu rasva lähtee etenemään putkistossa ja jäähtyy pikkuhiljaa edetessään. Lopulta rasva jämähtää kiinni putkiston seinämiin.
Viemäriin kaadettu kinkkurasva lähtee etenemään putkistossa ja jäähtyy pikkuhiljaa edetessään. Lopulta rasva jämähtää kiinni putkiston seinämiin. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen. Viemäriin kaadettu rasva lähtee etenemään putkistossa ja jäähtyy pikkuhiljaa edetessään. Lopulta rasva jämähtää kiinni putkiston seinämiin.

Pahimmillaan rasva tukkii putken, ja viemäri alkaa tulvia alimmasta pisteestään, esimerkiksi lattiakaivosta tai vessanpöntöstä. Tukoksen aukaisemiseen tarvitaan useimmiten huoltoyhtiö, eikä kuuma vesi tai putkenaukaisija välttämättä auta.

Rasva pitää jäähdyttää ja viedä rasvankeräyspisteeseen tai laittaa biojätteeseen. Nestemäinen rasva pitää pakata ja laittaa sekajätteeseen.

Tänäkin vuonna järjestettävän Kinkkutemppu-kampanjan rasvankeräyspisteitä on 150 ympäri Suomea. Niitä löytyy muun muassa kauppojen, huoltoasemien ja kunnan jäteyhtiöiden kierrätyspisteistä. Niihin viedystä rasvasta valmistetaan dieseliä, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Erilaiset kinkkurasvakampanjat ovatkin alkaneet ainakin Helsingin seudun ympäristöpalvelujen tilaustyöyksikön päällikön Sami Sillstenin mukaan tehota.

"Joulu saattaa vieläkin näkyä pääviemäreissä, mutta ei niin paljon kuin ennen. Me huollamme viemäriverkkoa jatkuvasti."

Lue lisää