Politiikka

Päästäänkö peltopinta-alojen kyttäyksestä eroon? Orpo: "EU:n uudistus on askel oikeaan suuntaan, mutta ei vielä kerro paljon"

Viljelijöiden ei tarvitsisi tulevaisuudessa vastata Maaseutuviraston ilmoittamien pinta-alojen paikkansapitävyydestä, Petteri Orpo (kok.) visioi MT:n Vierailija-palstalla.
Markku Vuorikari
Valtiovarainministeri Petteri Orpo toivoo maataloustukien valvontaan järjestelmää, jossa viljelijä voisi luottaa Maaseutuviraston (Mavi) kertomaan hehtaarimäärään.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen helpottavan tukien perusteena olevien peltopinta-alojen todentamista.

Orpo hahmottelee järjestelmää, jossa viljelijä voisi luottaa Maaseutuviraston (Mavi) ilmakuvaustietojen hehtaarilukemaan.

Valvonnan kohteena olisi maatilan sijaan Mavin järjestelmä.

EU-komission tiedonanto jättää kuitenkin vielä paljon auki, Orpo korostaa.

"Komission tiedonanto ei esimerkiksi kerro, säilyykö tukien ja nitraattiasetuksen linkki, jota nykyään nimitetään täydentäväksi ehdoksi.

Asetus vaatii jatkossakin suojakaistoja, mutta miten käy viljelijälle, joka ei ole jättänyt niitä vesistöjen rantaan? Mikä on se indikaattori, jolla seurataan viljelykiertoa tai eläinten hyvinvointia?"

Maatalousuudistuksessa onkin edessä vielä tuhansia tunteja ministerien ja virkamiesten työtä, Orpo toteaa.

Lue Orpon koko kolumni:

Petteri Orpo: Ensi vuonna Brysselissä on luvassa tiukkoja vääntöjä

Lue lisää

Orpo: Terveyskeskus 200 metrin päässä ei auta, jos seuraava vapaa aika on kolmen kuukauden päässä – "Jos annetaan löperösti lupauksia, raha on jostain muualta pois"

Petteri Orpo haluaa helpottaa pienydinvoimaloiden sääntelyä: "Voivat tarjota ratkaisuja kaupunkien sähkötarpeisiin"

Orpo: Kokoomus etsii oman ehdokkaan presidentiksi – työ alkaa aluevaalien jälkeen

Orpo: Veronmaksaja kovilla, jos sote-rahoja ei käytetä viisaasti