Politiikka

Vihreät ei hajauttaisi luonnonsuojelua maakuntiin – puolueen äänestäjät eri mieltä

Politiikka 29.12.2017

Maakuntauudistuksesta tehty kysely paljastaa ennen muuta kansan suuren epätietoisuuden uudistuksesta.


Jukka Pasonen
Hallituksen esittämä 18 maakuntaa sopii suurin piirtein useimmille suomalaisille. Eniten epäluuloja herättää sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuun siirtäminen maakunnille.

Alueellisen kehittämisen ja luonnonsuojelun hoitaminen tulevissa maakunnissa on useamman suomalaisen mielestä enemmän hyvä kuin huono asia, Maaseudun Tulevaisuuden teettämä kysely kertoo.

Alueellisessa kehityksessä maakunnan vastuuta pitää hyvänä 38 ja huonona 27 prosenttia. Luonnonsuojelussa luvut ovat 39–22.

Eniten mielissään luonnonsuojelun siirtämisestä maakuntien vastuulle ovat MTK:n jäsenet ja opiskelijat. Vihreiden äänestäjissäkin se saa hyväksynnän 31–23.

Tulos on yllättävä. Vihreät puolueena on näet huolissaan siitä, että resurssien pirstominen maakuntiin heikentää luonnonsuojelusta vastaavien toimintamahdollisuuksia.

Puolueen ja äänestäjien kantojen ristiriidan yksi ilmeinen selitys on yleinen epätietoisuus tulevista uudistuksista. Eniten sitä on juuri vihreiden äänestäjillä ja opiskelijoilla.

Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalvelujen siirto kunnista maakuntiin huolestuttaa suomalaisia. Joka kolmas pitää sitä huonona asiana, puolet harvempi hyvänä.

Keskustan äänestäjillä on vahva luottamus tähän kuten muuhunkin hallituksen sote- ja aluehallintouudistukseen. Oppositiopuolueissa on vastaavasti suurin epäily.

Kokoomuksen äänestäjissä vähän useampi kuin joka neljäs on maakuntasoten puolesta ja yhtä moni vastaan. Liki joka toinen ei osaa sanoa puoleen eikä toiseen.

Hallituksen esittämä 18 maakuntaa kelpaa puolen tusinan tarkkuudella joka toiselle suomalaiselle.

Joka kolmannella ei ole asiasta mielipidettä. Mielipiteensä kertoneista 40 prosenttia pitää parhaana vähintään 18 maakuntaa ja 33 prosenttia tyytyisi muutamaa maakuntaa vähempään.

Maaseutumaisten kuntien asukkaat arvioivat hallituksen esittämää maakuntien määrää ja niiden tehtäviä myönteisemmin kuin pääkaupungin ja sen lähialueen asukkaat. Heillä on myös useimmin asiasta mielipide.

Vuonna 2020 tulevat uudistukset – jos hallituksen aikataulu pitää – ovat kaiken kaikkiaan kansalaisille vielä vaikeita arvioitavaksi. Esimerkiksi soten maakuntahallinnosta joka toinen valitsee vaihtoehdon "en osaa sanoa".

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri joulua edeltävän viikonvaihteen ja alkuviikon aikana. Verkkopaneelissa oli vastaajia 1 072. He edustavat Suomen täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tuhannen vastaajan otoksessa virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit