Politiikka

Paavo Väyrynen: "Suomen jäsenyys EU:ssa ja euroalueessa ovat ajaneet maatalouden ja maaseudun pahaan ahdinkoon – päävastuu Niinistöllä"

Väyrynen vertaa Suomea Ruotsiin, joka on hänen mukaansa kehittynyt ilman euroa paljon Suomea paremmin.
Ari Nakari
Vuonna 2014 Suomessa myytiin alennuksella meijerituotteita, jotka oli tarkoitettu Venäjän vientiin. Vienti estyi Ukrainen kriisin aiheuttamien kauppapakotteiden takia.

Kansalaispuolueen perustaja ja kansalaisliikkeen presidenttiehdokas Paavo Väyrynen jatkaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön arvostelua vaalimateriaaleissaan. Hänen mukaansa Suomi vietiin EU:n ja euroalueen jäseneksi Niinistön johdolla perustuslakia venyttäen ja suorastaan rikkoen.

Väyrysen mukaan koko Suomen talous on kärsinyt jäsenyydestä euroalueessa, eniten kuitenkin metsäteollisuus.

"Euroon siirtymisen jälkeen sen kurssi laski dollariin nähden liian alas ja taloutemme ylikuumentui. Juuri ennen kansainvälisen laman alkamista euro revalvoitui voimakkaasti ja sen kurssi nousi 1,6 dollariin. Tämä johti Suomen viennin romahtamiseen", Väyrynen kuvailee.

"Ruotsi selviytyi paremmin ja sen vienti lähti nopeasti kasvuun. Euron vuoksi Suomen vienti on elpynyt hyvin hitaasti."

"Suomen metsätalouden ahdinko on näkynyt selvästi Stora-Enson toiminnassa. Amerikan seikkailun tuomien tappioiden aiheuttamat saneeraukset keskitettiin Suomeen ja muun muassa Kemijärven sellutehdas suljettiin. Ruotsissa tuotantoa on kehitetty."

Väyrysen mielestä Suomen olisi pitänyt estää EU:n kovat kauppapakotteet Venäjää vastaan. Myös presidentillä, eli Niinistöllä, olisi ollut mahdollisuutta vaikuttaa niihin.

"Jos olisimme ylläpitäneet koko kriisin ajan parempia yhteyksiä Venäjän hallitukseen, olisimme ehkä voineet vaikuttaa sen vastapakotteisiin. Meijerituotteet olisi ehkä saatettu jättää ulkopuolelle, kuten ensimmäiset julkisuuteen tulleet uutiset antoivat ymmärtää. Niissä oli esillä vain hedelmien ja vihannesten tuontikielto."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Presidentti Niinistö tapaa Ukrainan presidentin Kiovassa – toiveet Venäjän ja Ukrainan suhteiden lientymisestä parantuneet

Moni suomalainen lukee tänä iltana tunnin verran – Osallistutko sinä lukukampanjaan?

HS-gallup: Presidentti Niinistön kannatus virkakauden korkeimmalla tasolla