Politiikka

Sähköttömien määrä laskenut - eniten sähköttömiä koteja Kainuussa

Politiikka 31.12.2017

Junat Ylä-Savon Sukevalta Ouluun eivät kulje. Ne korvataan toistaiseksi linja-autoilla.


Kari Salonen
Junaliikenne Sukevalta pohjoiseen katkesi lauantaina iltapäivällä, koska Ylä-Savon alueen raskas lumitaakka katkoi myös sähköt raiteilta.

Noin 2 700 asiakasta pääasiassa maan itäosissa on edelleen vailla sähköä tykkylumen katkottua voimajohtoja. Suurin osa sähköttömistä talouksista on Kainuussa. Kainuun pelastuslaitos arvioi, että sähkökatkot saattavat kestää vielä noin kaksi vuorokautta.

Sen sijaan Pohjois-Karjalassa sähkökatkoista kärsiviä on selvästi vähemmän kuin vielä aamulla. PKS Sähkönsiirto arvioi, että lähes kaikki keskijänniteviat saadaan tämän päivän aikana korjattua.

Sähkökatkot ovat jatkuneet jo useita vuorokausia. Huono sää on vaikeuttanut korjaustöitä. Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne saattaa jatkua vuodenvaihteen yli.

Sähköyhtiöt ja pelastusviranomaiset kehottavat sähkökatkosalueiden asukkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy muun muassa osoitteesta www.pks.fi.

Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä itse poistamaan. Tilapäinen vedenjakelu on järjestetty ainakin Suomussalmen ja Hyrynsalmen paloasemilla.

Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.

Junat korvataan toistaiseksi Sukevan ja Oulun välillä linja-autoilla, kertoi VR sunnuntaina aamulla. Sunnuntaina busseilla korvattavat junat ovat IC 711 Sukevasta Ouluun, S 66 Kajaanista Sukevaan ja IC 716 Oulusta Sukevaan.

Liikenneviraston mukaan radan korjaantuminen riippuu yleisen sähköverkon korjaamisesta, mutta arviota korjaantumisen aikataulusta ei tällä hetkellä ole.

Sähkökatkot johtuvat tykkylumen aiheuttamista vaurioista. Puita on kaatunut lumen painosta voimalinjoille ja teille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit