Politiikka

Lonkeroa ja nelosolutta hyllytettiin Heinävaarassa – suurempi ja odotetumpi muutos olisi ollut viinit ruokakaupassa

Politiikka 01.01.2018

Joensuulaisen K-market Marjuskan juomaosastolla uusille tuotteille raivattiin maltillisesti hyllytilaa.


Lari Lievonen
Joensuulaisen K-market Marjuskan myyjä Anne Sirainen aloitti työpäivänsä uudenvuodenpäivänä järjestämällä 5,5 prosenttia alkoholia sisältäville juomille hyllytilaa.

Tästä päivästä alkaen nelosolutta ja Alkon aiemmin myymää lonkeroa voi ostaa ruokakaupasta. Noin 25 kilometriä Joensuun keskustasta Ilomantsiin suuntaan Heinävaarassa sijaitsevan K-market Marjuskan juomaosastolla ei ollut aamulla kaupan auettua ruuhkaa.

Myyjillä Anne Siraisella ja Marjatta Koljosella oli hyvin aikaa järjestää juomahyllyjä uusiksi. 5,5 prosenttia alkoholia sisältäville lonkeroille, juomasekoituksille ja oluille piti löytää hyllytilaa. Juomavalikoimasta poistuvia juomia siirrettiin hyllystä pois ja valikoimaan jääville tuotteille etsittiin uusia hyllypaikkoja.

Muutos ehti herättää jo etukäteen jonkin verran kiinnostusta asiakkaiden keskuudessa. Sirainen kertoo, että aamun ensimmäinen asiakas kyseli, että jokos hyllystä löytyy näitä vahvempia alkoholijuomia.

Mutta suurempi ja odotetumpi muutos olisi ollut, jos viinit olisivat tulleet ruokakauppoihin, pohtii Sirainen.

Tuotteiden menekki on vielä arvoitus ja K-market Marjuskankin hyllytilasta vahvemmille oluille ja lonkeroille tilaa on raivattu maltillisesti.

Kauppias Harri Leinonen kommentoi asiaa perjantaina ja totesi, että uuden tuotteen ottaminen valikoimaan tarkoittaa jonkun jo hyllyssä olevan tippumista pois valikoimasta. "Tuotteen menekki ratkaisee ansaitseeko se hyllypaikkansa."

Eduskunta äänesti ennen joulua sen puolesta, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee aiemmasta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Muutos astui voimaan tänään uudenvuodenpäivänä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit