Politiikka

Kokoomuksen Vartiainen patistaa kaupunkien työttömiä maaseudulle: "Työvoimapula maaseudulla on ihan todellinen"

"Toivon, että koko Suomi kukoistaisi", Vartiainen sanoo.
Jarkko Sirkiä
Vartiaisen mukaan maaseudulle muuttamisen etuna on se, että asuminen siellä on usein kaupunkia halvempaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen toivoo, että kaupunkien työttömät muuttaisivat työn perässä myös maaseudulle ja pienemmille paikkakunnille. Vartiainen korostaa, että työn perässä ei aina tarvitse muuttaa suuriin kaupunkeihin.

Kansanedustaja kertoo keskustelleensa maaseudun työvoimatilanteesta monien maaseudun yrittäjien kanssa. Näissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että monesti yrityksen toiminnan laajentaminen tyssää siihen, ettei työlle löydy tekijöitä. Vartiainen nostaa esiin sen, että vaikkapa harvennusmetsureita on vaikea löytää tarpeeksi. Hän huomauttaa myös, että esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa metsätalous pyörii lähes täysin maahanmuuttajavoimin.

Vartiaisen ratkaisu ongelmaan on velvoittava työttömyysturva. Hän toivoo, että velvoittava työttömyysturva saisi ihmisiä liikkumaan työn perässä. Kansanedustaja muistuttaa, ettei työn perässä muuteta ainoastaan yhteen suuntaan, eli suuriin kaupunkeihin.

"Toivon, että koko Suomi kukoistaisi", Vartiainen sanoo.

Väärinkäsitys siitä, että työn perässä muutetaan ainoastaan suuriin kaupunkeihin, johtuu Vartiaisen mukaan siitä syystä, että työperäinen nettomuutto suosii suuria kaupunkeja. Lisäksi myös työllisyyden kasvu on kovinta suurissa kaupungeissa.

"Eihän se silti tarkoita, että kaiken liikkeen pitäisi olla tällaista. Olisi tervetullutta, että kaupunkien työttömät liikkuisivat myös maaseudulle työn perässä", Vartiainen muistuttaa.

Vartiaisen mukaan maaseudulle muuttamisen etuna on se, että asuminen siellä on usein kaupunkia halvempaa. Toisaalta maaseudulta voi olla vaikeaa löytää töitä molemmille puolisoille.

"Kyllä työvoimapula maaseudulla on ihan todellinen", hän sanoo.

Kansanedustaja pitää ikävänä ilmiönä sitä, että monien ihmisten mielestä täysin työkykyisillä ihmisillä on oikeus elää vuodesta toiseen yhteiskunnan tuella.

"Ei meidän julkistalous kestä sellaista oikeutta. Työkykyisen ihmisen pitää elättää itsensä", hän huomauttaa.

Velvoittavan työttömyysturvan lisäksi ihmisten liikkuvuutta maan sisällä lisäisi Vartiaisen mukaan se, että varainsiirtovero korvattaisiin vaikkapa korkeammalla kiinteistöverolla.

Lue lisää

Porrastettu päiväraha

Töihin kiinni kynsin hampain

Työttömyysturvan hakemusmäärät ovat kasvaneet rajusti, palvelualoilla yhä synkempää

Työttömyysaste euroalueella alhaisin yli kymmeneen vuoteen, myös Suomessa kehitys kääntyi kohti valoa