Politiikka

Rakennusliiton Suokas: "Selkokielinen perustelu työttömyysturvan aktiivimallille on maaseudun tyhjentäminen"

Politiikka 02.01.2018

"Avokätinen maataloustuki on ollut meikäläinen ratkaisu pitää syrjäseutuja pystyssä. Muuta elinkeinoa on usealle paikkakunnalle turha edes kuvitella."


Jaana Kankaanpää
Maataloustukijärjestelmän pitää antaa kovaa työtä tekeville viljelijöille asiallinen korvaus. Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin myös työttömyysturvajärjestelmä, joka turvaa taajamien ulkopuolella asuvien työtä tekevien ihmisten toimeentulon työttömyysjaksojen aikana.

Maaseutu tyhjäksi. Tätä tarkoittaa selkokielellä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) työttömyysturvan aktiivimallin perustelu, kirjoittaa Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas blogissaan.

”On kysyttävä, miten pitkään kukin meistä voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa työhön on mahdollista päästä”.

Maaseutu autioituu. Se ei ole Mykkäsen tai kenenkään muunkaan poliitikon vika, toteaa Suokas.

"Suomen virallinen politiikka on ollut pitää koko maa asuttuna. Aiemmin ei tästä politiikasta ole ministeritasolla julkisesti luovuttu. Vaikka jokainen toki näkee, mitä käytännössä tapahtuu. Monen kunnan palveluyrityksistä on sammutettu valot ja suuri osa asukkaista kelkkailee kesät talvet."

Suokkaan mukaan avokätinen maataloustuki on ollut meikäläinen ratkaisu pitää syrjäseutuja pystyssä. "Muuta elinkeinoa on usealle paikkakunnalle turha edes kuvitella. Pää tulee tässäkin vetävän käteen. Pelkkien viljelijäperheiden varaan ei palveluja voi rakentaa."

Työttömyysturvan alenema 4,65 prosenttia ei ole vielä niin suuri, että ihmisille tulisi pakko myydä asunto hinnalla millä hyvänsä ja muuttaa taajamien ylihinnoitelluille asuntomarkkinoille. Jos työttömyysturvan taso romutetaan perusteellisesti tai maksamisedellytykset käytännössä lopetetaan syrjäseudulla asuvilta, muuttohaluja löytyy. Pakon edessä koiraskin poikii, pohtii Suokas.

Maataloustukijärjestelmän pitää antaa kovaa työtä tekeville viljelijöille asiallinen korvaus. Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin myös työttömyysturvajärjestelmä, joka turvaa taajamien ulkopuolella asuvien työtä tekevien ihmisten toimeentulon työttömyysjaksojen aikana. Vaikka työttömyys kestäisi pidempään kuin 65 päivää.

"Jos maaseutua aletaan tyhjentää ministeri Mykkäsen opein, se tarkoittaa usealle rakentajaperheelle vaikeita aikoja. Asunnon arvo on vain se, minkä joku on siitä valmis maksamaan. Syrjäseudun omakotitalon hinnalla ei saa yksiötä Helsingistä."

Kaikkeen yhteiskunnalliseen kehitykseen emme voi vaikuttaa. Puusilmäisellä ideologisella politiikalla ei pidä kuitenkaan asioita tarkoituksellisesti pahentaa, lopettaa Rakennusliiton varapuheenjohtaja kirjoituksensa.……

Juttuun korjattu Suokkaan etunimi oikein klo 20.30.

Kyösti Suokkaan blogi

Aiheeseen liittyvät artikkelit