Politiikka

Pääseekö maatilan töillä aktiivimallin piiriin? Näin ministeriön johtaja vastaa

Politiikka 03.01.2018

Niin sanottu työttömyysturvan aktiivimalli astui voimaan vuodenvaihteessa.


Aktiivimallissa työttömyyspäivärahan määrä laskee 4,65 prosenttia, jos henkilö ei ole noin kolmen kuukauden yhtäjaksoisen työttömyysjakson aikana riittävän aktiivinen työmarkkinoilla.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleessa niin sanotussa työttömyysturvan aktiivimallissa työttömyyspäivärahan määrä laskee 4,65 prosenttia, jos henkilö ei ole noin kolmen kuukauden yhtäjaksoisen työttömyysjakson aikana riittävän aktiivinen työmarkkinoilla.

Käytännössä riittäväksi aktiivisuudeksi katsotaan se, että on ollut töissä 18 tunnin ajan, ansainnut yritystoiminnassa vähintään 23 prosenttia työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta tai ollut viiden päivän ajan työllistymistä edistävässä palvelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön etuusyksikön johtaja Liisa Siika-aho kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että omalla tilallaan työskentelevä maatalousyrittäjä on työttömyysturvan näkökulmasta kuin kuka tahansa yrittäjä.

"Yrittäjällä ei siis seurata tunteja, vaan sitä palkkaa, jonka pitäisi olla vähintään 241,04 euroa eli tuo 23 prosenttia työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta", Siika-aho sanoo.

Lue lisää:

Rakennusliiton Suokas: "Selkokielinen perustelu työttömyysturvan aktiivimallille on maaseudun tyhjentäminen"

Kokoomuksen Vartiainen patistaa kaupunkien työttömiä maaseudulle: "Työvoimapula maaseudulla on ihan todellinen"

Aiheeseen liittyvät artikkelit