Politiikka

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista vaativa kansalaisaloite sai 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan

Politiikka 10.01.2018

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta.


Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla, jonka edut ovat eläkettä suppeampia. Kansalaisaloitteen tarkoitus on siirtää kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt vaadittavat 50  000 nimeä. Aloite voi näin edetä eduskunnan käsittelyyn.

Sopeutumiseläke on saanut voimakasta julkista kritiikkiä. Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla, jonka edut ovat eläkettä suppeampia.

Kansalaisaloitteen tarkoitus on siirtää kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin. Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille maksimissaan 3 vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti, aloitteessa sanotaan.

Kansalaisaloite keräsi nimet erittäin nopeasti aktiivimallin kumoamista vaatineen kansalaisaloitteen vanavedessä. Viikon alussa siinä oli 30 000 nimeä, joten loppukiri oli kova.

Sopeutumiseläkkeen poistamisesta on keskusteltu myös eduskunnassa. Eduskuntapuolueilta odotettiin näkemyksiä sopeutumiseläkkeestä jo ennen joulua, mutta asia siirtyi tälle vuodelle.

Sopeutumiseläkkeeseen mahdollisesti tehtävät muutokset vaatisivat myös perustuslaillista pohdintaa, koska siinä puututtaisiin jo tehtyihin eläkepäätöksiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit