Politiikka

HS:n kysely: Virkarikostuomio horjutti syyttäjien luottamusta valtakunnansyyttäjä Nissiseen

Politiikka 11.01.2018

Noin joka toinen syyttäjä vastasi Helsingin Sanomien kyselyyn. Matti Nissisen mahdollisuus jatkaa virassaan puntaroidaan tämän kuukauden aikana.


Matti Nissinen tuomittiin joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Korkeimman oikeuden virkarikostuomio on horjuttanut vakavasti syyttäjien luottamusta valtakunnansyyttäjä Matti Nissiseen, uutisoi Helsingin Sanomat.

Lehden kyselyyn vastanneista syyttäjistä 79,6 prosenttia on sitä mieltä, ettei Nissisellä ole edellytyksiä jatkaa maan ylimpänä syyttäjänä. Vastanneista 6,3 prosenttia sen sijaan on sitä mieltä, ettei tuomio ole vienyt edellytyksiä Nissisen jatkolle.

HS kysyi asiaa kaikilta syyttäjiltä Nissistä itseään lukuun ottamatta. Syyttäjistä 191 vastasi kyselyyn eli vastausprosentti on 49,2.

Kyselyyn vastanneista 56,8 prosenttia arvioi, että Nissisen tuomio on heikentänyt luottamusta huomattavasti. 35,8 prosenttia puolestaan arvioi luottamuksen heikentyneen jonkin verran.

Matti Nissinen tuomittiin joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Korkeimman oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli merkittävässä asemassa.

Nissinen antoi perjantaina oikeusministeriölle selvityksen jatkamisesta virassaan. Nissinen vetosi selvityksessään muun muassa pitkään uraansa valtion palveluksessa. Hän korosti olleensa ennen joulukuista tuomiota rikkeetön.

Virkaurani valtion palveluksessa on kestänyt runsaat 36 vuotta ja on ollut nyt saamaani tuomiota lukuun ottamatta rikkeetön ja moitteeton, Nissinen kirjoitti.

Oikeusministeriö antaa tammikuun aikana arvionsa Nissisen asemasta. Mahdollisesta irtisanomisesta päättäisi valtioneuvosto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit