Politiikka

Kokoomuksen Koski puolustaa aktiivimallia: "Työttömyysturvan ei tulisi toimia verovaroin tuettuna sapattivapaana"

Politiikka 11.01.2018

Suomen julkinen talous on retuperällä, ja työmarkkinoilla tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, Susanna Koski kirjoittaa MT:n kolumnissa.


Jaana Kankaanpää
Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kirjoittaa kolumneja MT:n Vierailija -palstalle.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski puolustaa MT:n Vierailija-palstalla hallituksen niin sanottua aktiivimallia. Esitetty malli leikkaa työttömyystukea sellaiselta työttömältä, joka ei ole tehnyt töitä tai osallistunut työllistämistoimiin.

Kosken mielestä aktiivimalli on oikeansuuntainen uudistus.

"Aktiivimalli on pieni askel oikeaan suuntaan, toiminnallisen vastuun palauttamiseksi ihmiselle itselleen. Malli ei ole täydellinen, mutta on varsin kohtuullista odottaa yksilön itsensä ottavan vastuuta omasta toimeentulostaan. Paljon vaikeampaa on perustella, miksi jonkun toisen olisi otettava se vastuulleen."

Koski ihmettelee myös, miksi palkansaajajärjestöt ovat vastustaneet mallia ja uhanneet työtaisteluilla, kun aktiivimalli on peräisin työryhmästä, jossa työmarkkinajärjestöt ovat olleet mukana.

"Ainakin oma käsitykseni siitä, ettei ay-liike ole lainkaan kiinnostunut työttömistä, saa näin vahvistusta."

Koski varoittelee Suomen julkisen talouden olevan kestämättömällä tiellä.

"Suhdannehuipusta huolimatta otamme ensi vuonna kolme miljardia euroa lisävelkaa, eikä näköpiirissä ole vielä vuotta, jolloin valtion budjetti olisi tasapainossa. Ikääntyvä väestö ja vähenevä työvoima ovat yhtälönä kuin tikittävä aikapommi, etenkin, jos emme tee oikeita toimia."

Lue koko kolumni

Aiheeseen liittyvät artikkelit