Politiikka

Tshekissä äänestetään presidentinvaaleissa perjantaina ja lauantaina

Politiikka 12.01.2018

Vaalin ei ennakoida ratkeavan ensimmäisellä kierroksella, koska istuvan presidentin Milos Zemanin EU- ja maahanmuuttokriittinen linja ei miellytä kaikkia.


Tshekissä äänestetään tänään ja huomenna presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. LEHTIKUVA/AFP

Tshekissä äänestetään tänään perjantaina ja huomenna presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Toisella kaudelle pyrkivällä EU-kriittisellä presidentillä Milos Zemanilla on vastassaan kahdeksan ehdokasta.

Mielipidekyselyiden perusteella suhteita Venäjään lämmitellyt 73-vuotias Zeman on kiinni ykköstilassa, mutta ei saane yli puolta ensimmäisen kierroksen äänistä. Ratkaisevalla toisella kierroksella loppukuusta pahin vastustaja, EU-myönteinen Jiri Drahos, näyttäisi voittavan Zemanin.

Suurimman osan muiden ehdokkaiden kannattajista uskotaan asettuvan mahdollisella toisella kierroksella Drahosin tueksi Zemania vastaan.

Zeman on puhunut äänekkäästi turvapaikanhakijoiden EU-kiintiöitä vastaan. Hänen mukaansa Eurooppaan tulevien muslimien integroituminen yhteiskuntaan ei ole mahdollista.

Maahanmuuton vastustamisessa Tshekki on ollut osapuilleen samoilla linjoilla muiden Visegrad-maiden Puolan, Unkarin ja Slovakian välillä.

Vaalihuoneistot aukeavat Tshekissä tänään klo 15 iltapäivällä ja huomisen toisen vaalipäivän äänestys päättyy samaan aikaan. Mahdollinen toinen kierros järjestetään 26.–27. tammikuuta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit