Politiikka

MTK ja Copa-Cogeca kiittelivät EU-komission budjettipuheita – Jäsenmaiden olisi oltava valmis nostamaan maksuosuuttaan

Politiikka 12.01.2018

MTK muistuttaa, että viljelijöitä ei saa laittaa EU:n uusien rahatarpeiden maksajiksi.


Terhi Torikka
Euroopan tuottajien järjestö Copa-Cogeca korostaa, että yhteisellä maaseutupolitiikalla paitsi tuotetaan laadukasta ruokaa myös ylläpidetään maaseudun pysymistä elinvoimaisena.

MTK tukee komission viestiä, jossa jokaisen jäsenvaltion, myös Suomen, olisi oltava valmis nostamaan omaa jäsenmaksuosuuttaan yhdestä prosentista esimerkiksi 1,2 prosenttiin.

Suomi on kertonut, ettei se halua käyttää enempää kuin prosentin bruttokansantuotteestaan EU-budjettiin.

”Koska EU aikoo laajentaa toimintaansa ja käyttää jatkossa enemmän rahaa Euroopan talouskasvun vahvistamiseen, innovaatiopolitiikkaan, turvallisuuteen ja pakolaispolitiikkaan, ei ole oikein laittaa viljelijöitä uudenlaisen politiikan maksumiehiksi.”

”Lisäyksiä ei nykyisillä budjettiraameilla tehdä, ellei maatalous- ja koheesiopolitiikasta leikata rajusti”, järjestö varoittelee.

Myös Euroopan viljelijöiden kattojärjestö Copa-Cogeca kannattaa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vetoomusta lisätä jäsenmaksuja yli prosenttiin maiden bruttokansantulosta.

”On hyvä uutinen, että EU:n talousarviosta vastaava komissaari Günther Oettinger ja Juncker tukevat ajatusta tuoreesta rahasta kattamaan EU:n uusia haasteita ja kompensoimaan brexitin tuomia menetyksiä”, Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen toteaa.

”Uskomme, että yhteinen maatalouspolitiikka olisi erittäin hyvää vastinetta rahalle, koska se tarjoaa paitsi laadukkaita elintarvikevarastoja myös säilyttää maaseutualueet elävinä.”

Lue myös:

EU-komissio harkitsee lisätuloja EU-kassaan muoviverosta ja päästökaupan muutoksesta

Saksa, Puola ja Unkari nostaisivat jäsenmaksujaan EU-budjettiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit