Politiikka

Hallitusryhmät pääsivät kompromissiin kasvupalvelulaista

Politiikka 12.01.2018

Aiempaan lakiluonnokseen on lisätty niin sanottu allianssimalli, joka mahdollistaa maakunnallisten yritys- ja työllisyyspalveluiden sekä kunnallisten elinvoimapalveluiden toteuttamisen yhdessä.


Hallitusryhmät ovat päässeet sopuun työvoima- ja yrityspalvelut uudistavasta kasvupalvelulaista.

Nyt tehdyssä kompromississa aiempaan lakiluonnokseen on lisätty niin sanottu allianssimalli, joka mahdollistaa maakunnallisten yritys- ja työllisyyspalveluiden sekä kunnallisten elinvoimapalveluiden toteuttamisen yhdessä.

Kasvupalvelulaki siirtää yritys- ja työllisyyspalvelut valtiolta maakunnille. Poikkeuksena on Uudenmaan erillisratkaisu, jossa kasvupalveluiden järjestämisvastuu on pääkaupunkiseudun kuntien muodostamalla kuntayhtymällä.

Keskusta ja kokoomus pääsivät jo marraskuussa sopuun, jossa kuntayhtymä voisi tietyin ehdoin järjestää kasvupalvelut maakuntien sijaan. Kolmas hallituspuolue siniset ei kuitenkaan hyväksynyt tuolloista kompromissia, vaan halusi järjestämisvastuun pysyvän maakunnilla.

"Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun. Maakunta vastaa yritys- ja työllisyyspalveluista ja kunta yleisen toimivaltansa puitteissa järjestämistään elinvoimapalveluista. Nämä resurssit on jatkossa mahdollista yhdistää tukemaan toisiaan", elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi tiedotteessa.

Lakia ei lähetetä uudelle lausuntokierrokselle, vaan elinkeinoministeri Lintilä esittelee sen eduskunnalle huhtikuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit