Politiikka

Harvaan asutun maaseudun verkosto vaatii Postia jatkamaan pakettien ilmaisjakelua

"On kohtuutonta, että pakettien edestakainen noutomatka tulee olemaan useilla kansalaisilla satoja kilometrejä", verkosto toteaa.
Tero Pajukallio
Harvaan asutun maaseudun verkosto ei hyväksy postin uutta jakelulinjausta. Kuva on Postin jakelukeskuksesta Vantaalta.

Harvaan asutun maaseudun verkoston asiantuntijaryhmä päätti eilen perjantaina pidetyssä kokouksessaan esittää, että posti peruu aiemmin tekemänsä päätöksen pakettien jakelusta. Verkosto vaatii, että Posti palauttaa pakettien ilmaisjakelun haja-asutusalueille sellaisiin kotitalouksiin, jotka sijaitsevat yli viiden kilometrin etäisyydellä lähimmästä Postin toimipisteestä.

Harvaan asutun maaseudun verkosto on maaseutupolitiikan neuvoston alainen ryhmä. Sen puheenjohtaja on Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

"Posti perustelee tekemäänsä päätöstä asiakkaiden yhdenvertaisuudella, mutta päätös nimenomaan heikentää tätä yhdenvertaisuutta. On kohtuutonta, että pakettien edestakainen noutomatka tulee olemaan useilla kansalaisilla satoja kilometrejä", verkosto toteaa.

Asiantuntijaryhmä muistuttaa, että Viestintävirasto käsitteli vuonna 2016 asiointimatkan kohtuullisuutta Sevettijärven ja Näätämön alueella. Tuolloin se piti jopa 150 kilometrin asiointimatkoja kohtuullisina. Perusteluissaan virasto kuitenkin katsoi, että matka on kohtuullinen, koska asukkailla on käytössään Postin maksuton pakettien kotiinkuljetuspalvelu ja mahdollisuus lähettää kirjeitä sekä paketteja omasta postilaatikosta noutomerkkiä käyttäen.

Viime vuoden lopulla Posti on jo poistanut monilta maaseutualueilta keltaisia kirjelaatikoita.

"Nyt Posti on romuttamassa näitä perusteluita, joiden nojalla asiointimatkat on katsottu kohtuulliseksi. Toivomme valtion omistajaohjauksen sekä Viestintäviraston puuttuvan Postin toimintaan. Päätöksen peruuttamiselle on olemassa kaikki perusteet."

Postin kuitattavia lähetyksiä ei pian enää saa maksutta kotiin: "Asiakkaita palvellaan tasapuolisesti"

Lue lisää