Politiikka

Tiesitkö? Suomeen valitaan presidenttiä nyt 21. kerran – poikkeusjärjestelyihin päädytty kuudesti

Politiikka 14.01.2018

Kansan näkemys sivuutettiin viimeksi vuonna 1973.


Jaana Kankaanpaa
Tänä vuonna kansa äänestää presidentinvaaleissa 15. kerran. Peräti kuudella muulla kerralla valtionpäämiehen valintaan on liittynyt erikoisjärjestelyjä.

Presidentinvaalit ovat perinteisesti olleet suomalaisille läheisiä. Näin voi päätellä ainakin siitä, että vaaleissa on ollut korkeampi äänestysprosentti kuin muissa kansallisissa vaaleissa.

Tästä innosta huolimatta kansan ääni ei ole läheskään aina päässyt presidentin valinnassa suoraan esille.

Pääosan 1900-luvusta valtiopäämiehen varsinaisen valinnan suorittivat 300 valitsijamiestä, jotka kansa puolestaan äänesti vaaleissa virkaansa.

Suora kansanvaali, jota kokeiltiin ensi kertaa 1988, toteutetaan tänä vuonna viidennen kerran.

Valitsijamiehiä tai ei, kansa äänestää presidentinvaaleissa nyt 15. kerran.

Kaiken kaikkiaan presidentinvaali on toimitettu 21 kertaa. Peräti kuuteen valintaan on siis liittynyt erityisjärjestelyjä, pääosin sotien takia. Ensisijaisesti kansan puolesta on tällöin puhunut eduskunta.

Kansanedustajat ovat äänestäneet presidentistä kahdesti (K.J. Ståhlberg 1919, J.K. Paasikivi 1946) sekä kahdesti hyväksyneet tämän maan johtoon poikkeuslailla (C.G.E. Mannerheim 1944, Urho Kekkonen 1973).

Vuosina 1940 ja 1943 valinnan suorittivat vuoden 1937 valitsijamiehet: Risto Ryti korvasi virasta luopuneen Kyösti Kallion ja valittiin myöhemmin uudelle kaudelle.

Itsenäisessä Suomessa on istunut 12 eri presidenttiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit