Politiikka

Saamelaisaktivisti kertoo ihanneyhteiskunnastaan Lapin Kansassa: Ei veroja valtiolle, suvut ja perheet päättäisivät nautintaoikeuksista

Politiikka 14.01.2018

Valtio on saamelaisten merkittävin ongelma, sanoo saamelaisaktivisti Aslak Holmberg Lapin Kansan haastattelussa.


Otto Ponto
Saamelaiset elävät saamelaisaktivistin mielestä Suomen valtiossa kansana ilman valtaa.

Saamelaiset eivät halua omaa valtiota. Valtio on kallis järjestelmä, sanoo saamelaisaktivisti ja saamelaiskäräjien jäsen Aslak Holmberg Nuorgamista Lapin Kansan haastattelussa. Valtio pitäisi rahoittaa jotenkin, ja esimerkiksi kaivokset eivät sovi saamelaisten maailmaan.

Haastattelussa kerrotaan, että Holmbergin mukaan juuri valtio on saamelaisten merkittävin ongelma. Ei eduskunta, ministeriöt tai muut instanssit, vaan koko valtion idea. Holmbergin mukaan saamelaiset ovat kansa, joka on Suomen valtiossa, mutta ilman valtaa.

Valtion rahoittama saamelaiskäräjät on Holmbergin mielestä kaukana itsehallintoelimestä.

Aktivistin saamelainen ihanneyhteiskunta olisi omavarainen ja siellä ei maksettaisi veroja valtiolle. Pohjaksi voitaisiin ottaa perinteinen siida- tai lapinkyläjärjestelmä, jossa suvut ja perheet päättäisivät alueistaan itse.

Ensin pitäisi selvittää harkituin kriteerein, millä alueilla milläkin saamelaisella suvulla voitaisiin katsoa olevan perinteisiä nautintaoikeuksia.

Aslak Holmbergin haastattelu Lapin Kansassa (vaatii tilauksen)

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT