Politiikka

Niinistön kannatus laskee, mutta yksi kierros näyttää riittävän

HS:n ja Ylen kyselyissä ääniä tulisi noin 60 prosenttia.
Markku Vuorikari
Istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus näyttää vankalta ennen sunnuntain vaalipäivää.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön jatkokausi näyttäisi ratkeavan jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Hänen kannatuksensa on laskussa ja muut kirivät, mutta etumatka on vankka.

Helsingin Sanomien perjantaina julkistaman presidenttigallupin mukaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana olevaa Niinistöä äänestäisi vaalin ensimmäisellä kierroksella 58 prosenttia äänioikeutetuista. Pekka Haavisto saisi 13, Paavo Väyrynen seitsemän, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen ja Tuula Haatainen kukin viisi sekä Matti Vanhanen neljä ja Nils Torvalds kolme prosenttia äänistä.

Niinistön kannatusluvussa on pudotusta edellisestä HS:n mittauksesta kymmenen ja joulukuusta 17 prosenttiyksikköä. Nyt alkuviikosta tehty pikagallup oli kuitenkin tavallista suppeampi, ja sen virhemarginaali on 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylen aiemmin tällä viikolla julkistetussa kyselyssä Niinistöä kannatti 63 ja Haavistoa 14 prosenttia vastaajista. Väyrysen ja Huhtasaaren kannatus oli kuusi, Kyllösen ja Vanhasen neljä ja Haataisen ja Torvaldsin kaksi prosenttia.

Jännitystä tuo se, että kummassakin kyselyssä kantansa jätti kertomatta noin viidennes vastaajista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaaleissa puhuttava myös taloudesta

Eurooppa jäämässä suurvaltojen varjoon

HS-gallup: SDP:n etumatka kokoomukseen on lyhentynyt