Politiikka

Suomi haluaa luopua kesäajasta, EU: "Kyse on monimutkaisesta asiasta"

Suomi on noudattanut kesäaikaa vuodesta 1981.
EU-ministerivaliokunnan mukaan Suomi selvittää ensin muiden jäsenmaiden sekä EU-parlamentin kannat asiaan. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Euroopan komissio sanoo tutkivansa kesäaika-kysymystä, mutta ei kerro, koska se olisi ottamassa siihen kantaa.

Suomen hallitus linjasi perjantaina, että se ryhtyy ajamaan EU:ssa kesäaikajärjestelystä luopumista. Tarkoituksena on selvittää muiden jäsenmaiden sekä EU-parlamentin kannat sekä pyytää komissiolta selvitystä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan tavoitteena on, että EU-maat sopisivat yhdessä, kumpaan aikaan ne siirtyisivät pysyvästi. Hallitus tarttui toimeen kymmeniä tuhansia nimiä keränneen kansalaisaloitteen jälkeen. Itse aloite kaatui eduskunnassa, mutta Berner on luvannut edistää asiaa EU-tasolla.

Asian eteneminen vaatisi, että komissio tekee aloitteen kesäaikadirektiivin kumoamisesta tai muuttamisesta.

"Kyse on monimutkaisesta asiasta, ja komissio arvioi tätä kesäaikakysymystä parhaillaan perustuen kaikkeen saatavilla olevaan tietoon", tiedottaja Enrico Brivio kertoi STT:n kysyttyä asiasta.

Hän ei halunnut spekuloida, voisiko pitkään jatkunut keskustelu kellojen siirtämisestä johtaa vihdoin johonkin.

Suomi on noudattanut kesäaikaa vuodesta 1981, jolloin pohjolassa seurattiin Saksan ja muun Keski-Euroopan esimerkkiä. Nyt kellojen siirtämisestä säädetään EU:n kesäaikadirektiivissä.

Asian eteneminen vaatisi, että komissio tekee aloitteen kesäaikadirektiivin kumoamisesta tai muuttamisesta.

Myös neuvosto tai parlamentti voivat kehottaa komissiota tarttumaan toimeen. Euroopan parlamentti äänestää näillä näkymin helmikuussa siitä, vaatiiko se komissiota esittämään direktiivin muuttamista. Parlamentin kanta lisäisi poliittista painetta, mutta komission ei olisi pakko seurata sitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU:n ministerien kokoukset saavat jatkoa Helsingissä – oikeusministerit pohtivat oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista

Ursula von der Leyen huomioi suomalaisen vehnänviljelijän puheessaan

Korpilahdella perehdytään sianlihan saunapalvaamisen saloihin – EU oli vähällä kieltää koko perinteisen menetelmän vuonna 2017