Politiikka

"Moraalini ei taivu jatkamaan puolueessa" – Väyrynen repi kommunistit hajalle

Osa SKP:n keskuskomitean jäsenistä olisi halunnut tukea Väyrystä tämän venäjämyönteisyyden takia.
JK
SKP:n keskuskomiteassa käytiin kova vääntö presidenttiehdokas Paavo Väyrysen tukemisesta. Puolue päätti lopulta, että tärkeintä on pitää Suomi irti Natosta, mutta kenellekään ehdokkaalle tukea ei anneta.

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen presidenttiehdokkuus riitautti pieneksi vaihtoehtoliikkeeksi kutistuneen Suomen kommunistinen puolueen. Osa puolueen jäsenistä olisi halunnut tukea Väyrystä tämän Venäjää myötäilevän politiikan takia. Osalle Väyrysen saama tuki oikeistoradikaaleilta taas oli liikaa.

Puolueen keskuskomiteassa Väyrys-asian käsittely johti tunteja kestäneeseen väittelyyn puolesta ja vastaan. Puolueen keskuskomitean peruslinjauksen mukaan puolue edellyttää presidenttiehdokkailta rasismin ja fasismin selväsanaista tuomitsemista.

Monien tovereiden mielestä nuo reunaehdot sulkevat Väyrysen pois, sillä hänen taustajoukoissaan on ollut sekalaista joukkoa myös puoluekentän oikealta laidalta. Siitä huolimatta osa kommunistisen puolueen jäsenistä on kampanjoinut Kansalaispuolueen ja Väyrysen puolesta.

Siihen on kannustanut Väyrysen vaatimus euroäänestyksestä ja hänen tarjoamansa vaihtoehto pääministeri Juha Sipilän johtamalle uusliberalismiin sitoutuneelle Keskustalle. Väyrynen on puhunut paluusta alkiolaisuuteen, ulkopolitiikan sitomisesta Paasikiven-Kekkosen linjaan ja moneen muuhun turvalliseksi koettuun suomalaisen poliittisen historian ilmiöön.

Väyryseen ja SKP:hen pettynyt keskuskomitean jäsen Sippo Kähmi muistuttaa, että Väyrynen esiintyi kunnallisvaaleissa Kristillisdemokraattien kyljessä ja hänen ”Terve Helsinki”-lista keräsi riveihinsä antisemitistejä, antikommunisteja ja rasisteja.

"Väyrynen ei ole mikään Kekkonen; Väyrynen ei ole edes se Väyrynen, joka oli kuusi vuotta sitten. Hänen ”Kansalaispuolueensa” ei ole mikään viljelijöiden yhteiskuntaluokkaa laajasti edustava Maalaisliitto, vaan marginaalinen pienten ja suurten porvarien klubi, joka on ottanut siipiensä alle myös erittäin hämäriä äärioikeistolaisia virtauksia", Kähmi kirjoittaa blogissaan.

Samoilla linjoilla on myös Kommunistisen nuorisoliiton johto, joka kirjelmöi asiasta puolueen keskuskomitealle.

Kähmin mukaan keskuskomiteassa asiasta käyty keskustelu muuttui poliittiseksi farssiksi. Hän itse veti siitä johtopäätökset ja erosi puolueesta. Sitä hän perusteli luottamuspulalla.

"Moraalini ei taivu jatkamaan puolueessa, jossa laajasti ollaan valmiita hylkäämään kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset ja hyökkäysten kohteeksi joutuneet toverit porvaripoliitikon hyväksi, vain siksi että tämä on luvannut ylläpitää hyviä suhteita Venäjän valtioon."

Kähmin kannanotto ja raportti puolueen hajanaisuudesta löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Selvityksen tulokset murheellisia: Suomalaiset luottavat Wikipediaan enemmän kuin eduskuntaan

Presidentti Niinistö puolusti demokratiaa uudenvuodenpuheessa

Presidentti Niinistö: Hallituksen eronpyyntö ei automaattisesti johtaisi uusiin vaaleihin