Vuokraturvan Metsola: Romutuspalkkio syrjäseutujen asunnoista rohkaisisi muuttamaan työn perässä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Vuokraturvan Metsola: Romutuspalkkio syrjäseutujen asunnoista rohkaisisi muuttamaan työn perässä

Valtion maksama romutuspalkkio tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla, Metsola arvioi.
Eetu Sillanpää
Muuttotappioalueille jää usein autiotaloja.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ehdottaa, että muuttotappioalueiden asuntoihin kannattaisi soveltaa samaa logiikkaa kuin käytetyistä autoista maksettavaan romutuspalkkioon.

"Työn perässä muuttaminen on vaikeaa, jos nykyiselle muuttotappioalueella sijaitsevalle omistusasunnolle ei löydy ostajaa. Ja tilannetta pahentaa se, kysyntään nähden aivan liian moni yrittää tuloksetta myydä asuntoaan samalta alueelta", Metsola kuvailee.

"Sellaisessa tilanteessa kyseiseltä paikkakunnalta asuntoa tarvitsevakaan ei ymmärrettävistä syistä uskalla asunnon ostopäätöstä tehdä. Näin niitäkään asuntokauppoja ei synny, joille sekä myyjällä että ostajalla olisi aito tarve."

Metsolan mielestä toivottomimmat tapaukset asuntomarkkinoilla pitäisi purkaa. Valtion maksama romutuspalkkio tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla.

"Ylitarjonnan vähentyminen helpottaisi kysynnän ja tarjonnan jonkinlaisen tasapainotilan löytymistä myös muuttotappiopaikkakunnilla, ja silloin asuntokauppoja voisi taas alkaa syntyä. Tämä siis estäisi yhteiskunnallisesti monin tavoin ongelmallisen muuttotappiopaikkakuntien asuntomarkkinoiden täydellisen halvaantumisen."

Metsolan mielestä rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voisi olla sopivan neutraali taho pohtimaan romutuspalkkion tasoa.

"Jos taantuvilla alueilla asuntojen laskusta kärsiviä lähdetään tukemaan, se on nähdäkseni tehtävä tällaisessa muodossa, mitä tässä esitän. Silloin sekä tuetaan työn perässä muuttavia että annetaan samalla ylitarjonnan vähenemisen kautta eväät paremmin toimiville asuntomarkkinoille muuttotappiopaikkakunnalle edelleen asumaan jääville."

Vuokraturva on yritys, joka tarjoaa asuntojen vuokrauspalveluita, asuntosijoituspalveluita ja asuntojen myyntipalveluita.

Lue lisää

Remonttilainaa ja verohuojennuksia: Taantuvien alueiden tukeminen saa kannatusta valtaosalta suomalaisista

Lukijalta: "Mitä haja-asutusalueen asukas saa vastineeksi kiinteistöverosta?"

Kiinteistövero

Ranskasta mallia Suomen maaseudulle