Politiikka

Niinistö astuu virkaansa toistamiseen torstaina – puoliso Jenni Haukio osallistuu vointinsa mukaan

Yleisö voi seurata virkaanastujaisia suorana lähetyksenä Ylen TV1:ltä tai verkosta.
LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidetään torstaina.

Presidentti Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidetään torstaina. Presidentti antaa tuolloin eduskunnassa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen ja pitää puheen eduskunnalle. Eduskunnasta presidentti siirtyy Presidentinlinnaan, jonka parvekkeelta hän tervehtii kansalaisia. Presidentin voi nähdä Linnan parvekkeella noin kello 12.40.

Tervehdyksen jälkeen presidentti tapaa diplomaattikuntaa Presidentinlinnan peilisalissa. Diplomaattien tapaamisen jälkeen Niinistö siirtyy Valtiosaliin, jossa kuullaan pääministerin puhe presidentille ja presidentin puhe.

Ulkoministeriön mukaan presidentin puoliso Jenni Haukio osallistuu virkaanastujaisiin vointinsa mukaan. Haukio on viimeisillään raskaana.

Yleisö voi seurata virkaanastujaisia suorana lähetyksenä Ylen TV1:ltä tai verkosta.

Kansalaiset voivat myös jättää tervehdyksensä Niinistölle onnittelukirjaan torstaina kello 10–16 Päävartion aulassa Mariankadulla ja perjantaina kello 10–16 Presidentinlinnan Mariankadun aulassa.

Koska istuva presidentti jatkaa ja vaalit ratkesivat ensimmäisellä kierroksella, presidentin uusi kausi alkaa helmikuun 1. päivä. Presidentin virkaanastujaispäivä on virallinen liputuspäivä.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että Niinistön saama mandaatti on poikkeuksellinen. Niinistö vei vaaleissa 62,7 prosenttia äänistä.

"Meillä ei ole aiemmin ollut tällaista toisen kauden presidenttiä, joka lähtee näin vahvalla mandaatilla hallitsemaan", Jokisipilä luonnehti tilannetta.

Niinistö itse sanoi vaalivalvojaisissaan, että vaalituloksesta seuraa monenlaisia tuntemuksia.

"Minä olen suorastaan liikuttunut siitä tuesta, jonka tämän hienon maan hienot ihmiset ovat minulle antaneet. Samaan hengenvetoon minä tunnen myöskin aika lailla vastuuta, koska tällaiseen on kyettävä vastaamaan. Minä taas tapojeni mukaan omistaudun hommaan ja teen niin hyvin kuin osaan."

Presidentinvaaleja seurasi televisiosta miljoonayleisö. Finnpanelin tilastojen mukaan Ylen tulosilta tavoitti sunnuntaina TV1:llä yli 2,1 miljoonaa ihmistä ja keskikatsojamäärä oli 1,45 miljoonaa.

MTV:n lähetys presidentinvaaleista tavoitti yli 1,1 miljoonaa ihmistä, ja sen keskimääräinen katsojamäärä oli 375 000.

Finnpanelin mittauksessa tavoittaminen tarkoittaa sitä, kuinka moni ihminen katsoi ohjelmaa vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti.

Kanavien katsojaluvut jäävät kauas itsenäisyyspäivän vastaanoton tv-seurannasta. Linnan juhlia seurasi viime itsenäisyyspäivänä TV1:stä keskimäärin lähes 2,8 miljoonaa katsojaa.

Linnan juhlat on ollut historiallisesti katsotuin tv-ohjelma, ja viime juhlien keskiarvolukema oli 2000-luvun ennätys.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU-suurlähettiläs: Unionin yhtenäisyyttä on yritetty hajottaa – "Eivät he sitä tekisi, ellei EU:ta nähtäisi merkittävänä toimijana"

Puolustusministeri elää Nato-unelmaansa

Itsenäisyyspäivänä juhlitaan ympäristötekoja Linnan juhlissa – kutsut ovat postissa