Politiikka

Luottamus torjunta-aineisiin vähäinen – EU-parlamenttiin uusi valiokunta

EU-parlamentin valiokunnan tarkoitus on selvittää esimerkiksi glyfosaatin hyväksymismenettelyä.
Markku Vuorikari
Glyfosaatti sai viime vuoden lopulla viiden vuoden jatkomyyntiluvan.

Euroopan parlamenttiin ollaan muodostamassa 30 henkilön erityisvaliokuntaa, joka tutkii torjunta-aineiden lupamenettelyä. Komitean perustaminen on lähtöisin torjunta-aine glyfosaatista, jonka jatkoajan hyväksymistä jotkut parlamentin poliittiset ryhmät ovat pitäneet epäoikeudenmukaisena ja hämäränä.

Uuden valiokunnan tehtävä on etsiä mahdollisia ristiriitoja torjunta-aineiden tieteellisen arvioinnin ja niiden uudelleenhyväksymisen välillä.

Valiokunnan puheenjohtajat ja raportoija neuvotellaan todennäköisesti lähi­päivinä.

Euroopan parlamentissa glyfosaattia kohtaan heränneen vastarinnan lisäksi myös kuusi EU:n jäsenvaltiota on lähettänyt komissiolle kirjeen, jossa ne kertovat olevansa tyytymättömiä glyfosaatin saamaan jatko-aikaan.

Ympäristö- ja maatalous­ministerit Belgiasta, Ranskasta, Kreikasta, Luxemburgista, Maltalta ja Sloveniasta haluavat, että komissio kehittää mahdollisimman nopeasti vaihto­ehtoja glyfosaatille, joka on maailman käytetyin rikkakasvien torjunta-aine.

Komissio päätti viime syksynä, että glyfosaattia saa käyttää vielä vähintään viisi vuotta. Seuraavan kerran myyntilupa menee umpeen 2022.

Huolimatta komission tekemistä johtopäätöksistä, että glyfosaatti ei aiheuta syöpää, ministerit vetoavat kansainvälisen syöpätutkimuskeskuksen osittain eriäviin tutkimustuloksiin.

Noiden tutkimustulosten mukaan glyfosaatti saattaa olla karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava.

Ministereiden mukaan komission tulisi teetättää uusi tutkimus, jossa tarkastellaan glyfosaatin terveysvaikutuksia sekä mahdollisuutta korvata sitä muilla vaihtoehdoilla.

Ministerit osoittivat kirjeensä EU-komission varapuheenjohtajalle Frans Timmermansille sekä terveys- ja elintarviketurvallisuusasioista vastaavalle komissaarille Vytenis Andriukaitikselle.

Lue myös:

Glyfosaatin maailmanlaajuinen kielto kurittaisi USA:n viljelijöitä ja lisäisi hiilidioksidin päästöjä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komissio aikoo puuttua torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttöön – Myös metsille väläytellään ennallistamistavoitteita EU:n uudessa "vihreässä sopimuksessa"

EU ja Japani taistelevat yhdessä superbakteereja vastaan: "Antibiootteja on käytettävä vain tarvittaessa", terveysministeri ja komissaari vetoavat

Mikrobilääkeresistenssin torjunnalla on kiire