Politiikka

SDP:n Rinne lupaa yhä perua aktiivimalliin kuuluvan leikkauksen, jos puolue päätyy hallitusvastuuseen

Politiikka 31.01.2018

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuuttaa yhä, että mikäli puolue on seuraavassa hallituksessa, työttömien aktiivimalliin kuuluva työttömyysturvan leikkaus peruutetaan.


Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan, ellei työtön ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

"Kun SDP palaa hallitukseen jossain vaiheessa, puolue edellyttää, että tämä viiden prosentin työttömyysturvan leikkaus poistuu", Antti Rinne toteaa.

Onko kyseessä siis aikanaan kynnyskysymys, joka ratkaisee sen, voiko puolue olla hallituksessa vai ei?

"Tämä on selvä lupaus minulta, että tämä leikkaus tullaan poistamaan ja tämän lupauksen minä tulen myös lunastamaan."

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alussa. Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Hallitus pitää kiinni työttömiä koskevasta aktiivimallista, vakuuttaa sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Hän sanoo, että aktiivimallin keskiössä on ollut väärä väite, että kyseessä olisi työttömyysturvan leikkaus. Terho huomauttaa, että työttömyysturva paranee suurimmalla osalla työttömistä.

Hän painottaa, että työttömyysturvan uudistuksen kokonaisuutta ei kumota eikä peruta.

"Sellainen vaihtoehto ei ole edes pöydällä, että se peruttaisiin."

Terho huomauttaa, että aktiivimalli on yksi osa kymmenen kohdan työllisyyspakettia, jossa on myös työttömien kannalta pehmeitä ja kannustavia toimia. Ministerin mukaan hallituksen riveissä ei ole rakoilua ja hallituksen toimintakyky on niin hyvä kuin se voi olla.

"Henki on hyvä."

"Kaikki ministerit puolustavat hallituksen yhteisiä päätöksiä. Siniset ovat kaikkien hallitusten päätösten takana."

Terho arvioi, että eduskunnasta ei löydy mitään muutakaan kokoonpanoa, joka pystyisi vastaavanlaiseen päätöksentekoon kuin nykyhallitus.

Elo jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana

Loppuvuodesta puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmä ja ministeriryhmä ovat koolla Helsingissä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Simon Elo. Elo aloitti tehtävässä heti viime kesänä, kun Sininen tulevaisuus irtautui omaksi eduskuntaryhmäkseen perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

Ryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi on valittu Kari Kulmala, toisena varapuheenjohtajana jatkaa Ari Jalonen ja kolmantena Lea Mäkipää.

Sininen tulevaisuus piti joulukuussa ensimmäisen puoluekokouksensa Tampereella. Terho valittiin tuolloin odotetusti puolueen puheenjohtajaksi. Terholla ei ollut puheenjohtajakisassa vastaehdokkaita.

Puolueen varapuheenjohtajat ovat työministeri Jari Lindström, kansanedustaja Tiina Elovaara ja puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Tiina Ahva.

Puoluesihteeri on lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit