Politiikka

Näin opetusministeri vastaa kritiikkiin ammattikoulutuksen uudistuksesta: ”Nuorta ei saa sysätä työnantajan vastuulle"

Politiikka 02.02.2018

Sanni Grahn-Laasonen korostaa, että opettajalla on vahva asema myös tulevaisuudessa.


Markku Vuorikari
Sanni Grahn-Laasonen korostaa, ettei nuorta saa jättää liian itsenäisen opiskelun varaan.

”Opettajat korvataan halvemmilla ohjaajilla, joita opettajat ensin perehdyttävät omiin töihinsä.”

”Yksilöllisyys ei sovi ammattikoululaisille, koska nämä eivät ole itseohjautuvia, vaan tarvitsevat opettajaa ja ryhmää.”

”Opiskelijoita sysätään työpaikoille, koska se tulee oppilaitokselle halvemmaksi kuin opetus koulussa.”

”Ammattityön laatu tulee kärsimään, jos teoriaopetus vähenee ja huonot työtavat tarttuvat harjoittelupaikoilla.”

Väitteitä kuulee sekä oppilaitoksista että poliitikoilta. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) haukkuu ammattikoulutuksen uudistuksen, koska rahaa ja opetusta on vähennetty, opettajia irtisanottu ja itsenäistä opiskelua lisätty ilman valvontaa.

”Suurin osa 16-vuotiaista tarvitsee vielä paljon ohjausta ja tukea opinnoissaan. Yhä useammalla opiskelijalla on oppimisvaikeuksia ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden osuus on koulutuksissa kasvanut. Monet tarvitsevat tukea myös elämänhallintaan ja työssä oppimiseen.”

Mitä väitteisiin vastaa ministeri?

”Uuden lainsäädännön mukaan opettajaa ei voi korvata ohjaajilla”, Sanni Grahn-­Laasonen (kok.) sanoo MT:lle.

”Opettajilla on vahva asema ja opiskelijalla oikeus opettajaan. Koulutuksenjärjestäjän tulee noudattaa lakia ja se on vastuussa myös oppimisesta. Haluamme, että meidän nuoriamme opettavat maailman parhaat opettajat, joita suomalainen opettajankoulutus tuottaa.”

Opettaja–ohjaaja-asiasta ministeri sanoo, ettei hän ”ryhdy erotuomariksi työmarkkinakysymyksessä”. Työpaikoilla oppiminen parantaa hänen mukaansa opiskelumotivaatiota ja varmistaa, että koulutus vastaa työelämän odotuksiin.

”Kumppanuuksia on tärkeää rakentaa oppilaitosten ja työnantajien välille, mutta vastuukysymykset ovat selkeät: meillä on työsuhteista oppisopimuskoulutusta ja koulutussopimuksella tapahtuvaa koulutusta, jossa vastuu on koulutuksenjärjestäjällä, mutta työpaikka toimii oppimisympäristönä. Eli nuorta ei voi sysätä työpaikalle eikä jättää työnantajan vastuulle”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän painottaa, että osa nuorista kuuluu riskiryhmään syrjäytymisen suhteen ja tarvitsee aikuisen tukea.

”Nuorta ei saa jättää liian itsenäisen opiskelun varaan, jos hän ei ole siihen valmis, eikä sysätä työnantajan vastuulle.”

Aikuisoppijoissakin on kirjavaa väkeä: osaamisen täydentäjiä, muuntokoulutettavia, pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia.

”Myös heille voi rakentaa eripituisia ja joustavia opintopolkuja tarpeen mukaan. Uskon, että tämä reformi on tehokasta lääkettä myös osaavan työvoiman pulaan.”

Grahn-Laasonen lupaa kuunnella palautetta ”erittäin herkällä korvalla”. Ministerin mukaan reformien kanssa on tullut kiire, koska uudistuksia ei ole tehty aiemmin ja työelämä muuttuu niin nopeasti.

Lue myös: Ammattikoulutuksen uudistus huolestuttaa - "pommeja tulee, jos ei olla hereillä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit