Libera: Maataloustukia maksetaan liikaa – näkyy peltojen ylihinnoittelussa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Libera: Maataloustukia maksetaan liikaa – näkyy peltojen ylihinnoittelussa

Ruotsissa peltomaan pitäisi olla kalliimpaa kuin Suomessa, koska maa on siellä hedelmällisempää ja olot suotuisammat.
Markku Vuorikari
Kolmannes Suomen pelloista on vuokramaita. Tällöin osa maataloustuista valuu muille kuin maanviljelijöille, Mikko Kiesiläinen toteaa. Kuvan pellot eivät liity juttuun.

Peltohehtaari maksaa Varsinais-Suomessa enemmän kuin Etelä-Ruotsissa. Tämä kertoo Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajan Mikko Kiesiläisen mukaan siitä, että Suomessa maataloutta tuetaan liikaa.

"Mitä enemmän pelloilla tapahtuvaa maataloustoimintaa tuetaan, sitä enemmän pellosta kannattaa maksaa."

Kiesiläinen perustelee näkemyksensä vertaamalla paitsi peltojen hintoja myös suomalaisten ja ruotsalaisten viljelijöiden saamia maataloustukia.

Suomessa pellon keskihinta on hänen mukaansa 15 prosenttia korkeampi kuin Ruotsissa, vaikka Ruotsissa tuotanto on keskittynyt valtaosaltaan Suomea etelämmäksi eli alueelle, jossa kasvukausi on pidempi kuin Suomessa.

"Ruotsi on luopunut kansallisista maataloustuista käytännössä kokonaan ja siellä maataloustuottajat ovat oikeutettuja vain EU:n maksamiin maataloustukiin. Suomessa sen sijaan maksetaan noin 1,3 miljardin euron EU-tukien päälle vielä 1,4 miljardia euroa kansallisia maataloustukia."

Kiesiläisen mielestä maataloustuet ylikompensoivat Suomessa heikommat kasvuolosuhteet, joilla kansallisia tukia perustellaan.

"Nyt liian korkeat maataloustuet pääomittuvat peltojen hintoihin. Koska yli kolmannes kaikesta peltoalasta on vuokrattua, huomattavan iso osa ylisuurista maataloustuista valuu muualle kuin itse maataloustuottajalle. Nykypolitiikasta kärsii veronmaksajat ja hyötykään ei osu sinne minne sen pitäisi."

Kiesiläinen käsittelee maataloustukia kirjoituksessaan, joka on julkaistu Liberan nettisivuilla.

Lue lisää

Kalevi Hemilä tyrmää Karhisen raportin: "Ympäripyöreää puhetta ja toiveiden tynnyrin pyöritystä"

Liberan Mikko Kiesiläinen kritisoi raviurheilun tukijärjestelmää: "Täysin hyvän hallintotavan vastainen"

Tilojen vakuutusvero pois, tukea myös vakuutusmaksuihin

Libera kritisoi valtionosuusjärjestelmää: "Lähes koko tasausjärjestelmän maksattaminen pääkaupunkiseudun kunnilla on lyhytnäköistä politiikkaa"