Politiikka

Risikko valittiin eduskunnan puhemieheksi

Eduskunta valitsi maanantaina puhemiehekseen sisäministeri Paula Risikon selvällä ääntenenemmistöllä.
Sanni Grahn-Laasonen (vas.) ja Paula Risikko kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Eduskunta valitsi maanantaina puhemiehekseen sisäministeri Paula Risikon selvällä ääntenenemmistöllä. Hän sai puhemiesvaalissa 157 ääntä. Huomiota herätti se, että kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ilkka Kanerva sai äänestyksessä 16 ääntä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitti Risikkoa aamupäivällä puhemiehen paikalle. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan puhemiesvalinta oli yksimielinen.

Orpo sanoo, että sisäministeri Risikon seuraaja on tarkoitus valita huomenna. Asia täytyy hänen mukaansa käsitellä kokoomuksen puolue-elimissä. Ratkaisu pyritään Orpon mukaan tekemään mahdollisimman nopeasti.

Kokoomuksen puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän on määrä käsitellä sisäministeriasiaa kokouksissaan huomenna.

Risikon oli aiemmin arvioitu olevan vahvoilla tehtävään, ja hän ilmoitti viime viikolla olevansa siihen valmis. Risikolla on takanaan pitkä, lähes kymmenen vuoden ministerikokemus ja hän toiminut aiemmin eduskunnan varapuhemiehenä.

Orpo kiitteli tiedotustilaisuudessa laveasti Risikon osaamista ja sopivuutta puhemieheksi. Hän uskoo, että Risikko hoitaa puhemiehen tehtävää määrätietoisesti ja "sopivasti pilkettä silmäkulmassa".

"Paulalla on pitkä parlamentaarinen kokemus ja eniten ministeripäiviä kokoomuslaisista. Hän on valovoimainen pohjalainen", Orpo luonnehti.

Risikko sanoi ottavansa puhemiehen tehtävän vastaan kiitollisena ja iloisella mielellä.

Risikon mukaan sisäministerin tehtävän jättämistä helpottaa muun muassa se, että tiedustelulainsäädäntö on saatu toimitettua eduskunnan käsittelyyn ja myös Risikkoa työllistänyt sote-uudistus on saatu etenemään.

"Tämä on tehtävä, josta ei voi kieltäytyä", Risikko sanoi.

Eduskuntaryhmien voimasuhteet menivät viime vuonna uusiksi perussuomalaisten hajottua. Sinisten Maria Lohelan hallussa ollut puhemiehen paikka siirtyy näin ollen kokoomukselle, joka on tällä hetkellä eduskunnan toiseksi suurin ryhmä.

Puhemiesvalinnassa olivat Risikon ohella esillä myös suuren valiokunnan puheenjohtajan Anne-Mari Virolaisen, varapuhemies Arto Satosen ja Suomen pitkäaikaisimman kansanedustajan Ilkka Kanervan nimet.

Orpon mukaan Risikon valinta oli myös tasa-arvoteko, sillä monet kokoomuksen kärkitehtävissä ovat miehiä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti kokouksessaan myös puheenjohtajistostaan. Ryhmän puheenjohtajana jatkaa Kalle Jokinen ja varapuheenjohtajina jatkavat edustajat Jukka Kopra, Ben Zyskowicz ja Sari Raassina.

Keskusta ehdottaa, että kansanedustaja Mauri Pekkarinen jatkaa eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä. Puolueen eduskuntaryhmän mukaan tarkoituksena on myös kunnioittaa kokoomuksen ja SDP:n ryhmien ehdotuksia puhemiehistöön.

Kansanedustaja Tuula Haatainen on SDP:n ehdokas eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi, tviittaa puolueen kansanedustaja Eero Heinäluoma. Eduskunnan puhemiehistö valitaan tänään täysistunnossa.

Heinäluoman mukaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajisto jatkaa aiemmalla kokoonpanolla. Puheenjohtajana on Antti Lindtman ja varapuheenjohtajina Johanna Ojala-Niemelä sekä Suna Kymäläinen.

Lue lisää

Eduskunnan kevätkausi käynnistyy: Puhemiehet valitaan

Kokoomus esittää: Paula Risikko eduskunnan puhemieheksi

Presidentti Niinistö ei hyväksy väkivaltaa politiikassa

Eduskunnan on näytettävä kykynsä