Politiikka

Kansalaispuolue: "Väyrynen ei enää kerro puolueen kantaa"

Politiikka 06.02.2018

Keskustan johtoon pyrkivä Paavo Väyrynen on perustamansa kansalaispuolueen pääministeriehdokas, mutta puolueen ääntä käyttävät puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus.


Jussi Martikainen
Köyhän asialla ja keskittämiskehitystä vastaan. Nämä ovat keskeiset arvot Sami Kilpeläisen ja Piia Katteluksen johtamalle kansalaispuolueelle.

Kansalaispuolue aloitti ehdokashankintansa vuoden 2019 eduskuntavaaleihin tiistaina Helsingissä.

"Tämä on haluttu tehdä helpoksi. Ehdokkaiksi haluavat voivat ilmoittautua meille nettilomakkeella", puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen kertoo.

Kansalaispuolueen tavoitteena on täydet ehdokaslistat Manner-Suomen kaikissa 12 vaalipiirissä.

Kansalaispuolueen pääministeriehdokas tulevissa vaaleissa on puolueen perustaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen. Erikoiseksi tilanteen tekee, että Väyrynen pyrkii parhaillaan myös keskustan puheenjohtajaksi – tehtävään, josta hän luopui 28 vuotta sitten.

"Meillä on valmius tehdä uusia päätöksiä, jos Väyrynen valitaan keskustan johtoon", Kilpeläinen vakuuttaa.

Kuka siis kansalaispuoluetta johtaa, ja mikä on puolueen perustajan Paavo Väyrysen asema?

Kilpeläisen ja varapuheenjohtaja Piia Katteluksen mukaan he kaksi johtavat ja kertovat puolueen kannan kulloisiinkin asioihin.

"Esimerkiksi viime viikolla, kun Väyrynen kertoi hakevansa keskustan puheenjohtajuutta, hän puhui yksityishenkilönä", Kilpeläinen sanoo.

Entä jatkossa, kun Väyrynen puhuu?

"Kansalaispuolueen kannan kerromme me", Kilpeläinen ja Kattelus vakuuttavat.

Puolue kerää kannattajajäseniä, mutta ei rekisteröi heitä. Jäseniä kansalaispuolueella on 34 – yksi "parlamenttijäsen" eli Väyrynen sekä 33 asiantuntijajäsentä.

Kansalaispuoleen kansanedustajaehdokkaaksi pääsemiseksi riittää, että tunnustaa puolueen keskeiset arvot. Niitä ovat muun muassa sotilaallinen liittoutumattomuus, EU-kriittisyys, keskittämiskehityksen vastustaminen ja köyhimpien asian ajaminen.

Ehdokkaiksi kelpaavat myös muiden puolueiden jäsenet.

Viralliset ehdokaskriteerit ovat rehellisyys ja suomalaisuus, todellinen tasa-arvo, uudistaminen, poliittinen moninaisuus ja alkiolaisten arvojen jatkuvuus.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT