Politiikka

Komissaari: Suomi on ainoana maana vaatinut kellojen siirtelyn lopettamista – EU-parlamentti äänestää asiasta tänään

Politiikka 08.02.2018

Parlamentin myönteinenkään kanta ei vielä tarkoittaisi asian etenemistä.


EU-parlamentin kanta kellojen siirtelyyn ei ole asiassa ratkaiseva. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Suomen aloite luopua kellojen siirtelystä talvi- ja kesäaikoihin ei ole ainakaan vielä saanut virallista tukea muilta EU-mailta. Liikennekomissaari Violeta Bulcin mukaan yksikään maa ei ole ilmoittanut halukkuudestaan muuttaa kesäaikadirektiiviä sen jälkeen kun asiasta keskusteltiin joulukuussa ministerineuvostossa. Asia oli tuolloin pöydällä Suomen aloitteesta.

EU-parlamentti äänestää tänään osaltaan siitä, pitäisikö kellojen siirtelystä luopua. Varsinkin suomalaismepit ovat kampanjoineet aloitteen puolesta.

Parlamentin myönteinenkään kanta ei vielä tarkoittaisi asian etenemistä, mutta se lisäisi poliittista painetta sille, että komissio jatkaa asian selvittämistä. Ratkaisevaa on se, kannattavatko jäsenmaat aloitetta.

Suomen hallitus ajaa kellojen siirtelyn lopettamista. Eduskunta kehotti hallitusta tarttumaan toimeen sen jälkeen, kun 70 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite kaatui. Aloite kaatui eduskunnassa, koska Suomi ei voi yksin päättää asiasta.

Suomi ei luopuisi siirtelystä itsekseen, vaan toivoo, että jäsenmaat päättäisivät asiasta yhdessä. Maat päättäisivät yhdessä myös siitä, pysäytetäänkö kellot talvi- vai kesäaikaan.

Komissio on jo nyt arvioinut saatavilla olevaa tutkimustietoa, jota löytyy Bulcin mukaan sekä puolesta että vastaan.

Ainakin se on hänen mukaansa selvää, että erilaiset käytännöt EU-maiden välillä olisivat haitaksi yhteiselle talousalueelle. Ongelmia syntyisi varsinkin liikenteelle.

"Jos joskus päätämme lopettaa kellojen siirtämisen, se täytyy tehdä EU:ssa yhtenäisesti", Bulc tiivisti EU-parlamentissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT