Politiikka

Leppä: "Kouluruoka on Suomen kansallisaarre" – Kuntien vastuulla hankkia vastuullista ruokaa

Maksuton kouluruokailu on tänä vuonna 70-vuotias.
Jaana Kankaanpää
"Kunnissa on nyt hyvä hetki pysähtyä miettimään, millaista ruokaa haluamme kasvavalle nuorisollemme tarjota", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.

"Kuntien hankintapäätöksillä vaikutetaan suoraan siihen, millaista ruokaa lapsille viime kädessä voidaan tarjota", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.

Sitä kuntien pitäisi hetkeksi pysähtyä miettimään, Leppä kehottaa.

Hallitus teki kesällä 2016 periaatepäätöksen, joka velvoittaa julkiset palvelut hankkimaan vastuullisesti tuotettua ruokaa.

Se tarkoittaa, että kilpailutuksessa on painotettava ympäristön kannalta hyviä viljelymenetelmiä, eläinten hyvinvointia ja terveyttä sekä elintarviketurvallisuutta.

"Näillä kriteereillä Suomessa ja lähellä tuotettu ruoka on vahvoilla. Sitoudumme siis ostamaan ruokaa niitä sääntöjä kunnioittaen, joita odotamme myös omien tuottajiemme noudattavan", Leppä sanoo.

Leppä vieraili Vantaalla Länsimäen koulussa ja tapasi yhdeksännen luokan oppilaita kouluruokailussa.

"Julkisena palveluna tuotettu kouluruoka on Suomen kansallisaarre. Tämän päivän haasteena on, että liian moni jättää kouluruokailun väliin, syö yksipuolisesti ja syntyy ruokahävikkiä", Leppä sanoo.

Suomen maksuton kouluruokailu juhlii tänä vuonna 70-vuotista historiaansa. Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, joka tarjosi ilmaisen kouluruuan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MMM esittää tuntuvia pidennyksiä metsäkanalintujen pyyntiaikoihin – katso tästä oman kuntasi metsästysajat

Tulli tehostaa sikaruton torjuntaa ruokakoira Ricon avulla – komissaari Andriukaitis kehuu Suomen toimenpiteitä: "Kreikan kannattaa ottaa mallia"

Laatokan lohille avautuu väylä Suomeen – ministeri Leppä: "Kalatieasioita viriää nyt lisää viikoittain"