Politiikka

Satamavahdit ja nosturinkuljettajat saivat oman työehtosopimuksen – satamalakot peruuntuvat

Avainta pelkää palkkakustannusten nousevan jopa 10–15 prosenttia. Kiista koski noin 50 henkeä viidessä keskeisessä satamassa.
Työriita koski Rauman (kuvassa), Turun, Naantalin, Kokkolan ja Oulun satamissa työskenteleviä nosturinkuljettajia ja satamavalvojia. LEHTIKUVA / JUHA SINISALO

Viittä länsirannikon satamaa uhannut lakko on peruuntunut. Valtakunnansovittelijan mukaan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Suomen Merimies-Unioni (SMU) sekä työnantajia edustava Avainta ovat hyväksyneet sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesityksen.

Lakko uhkasi Oulun, Kokkolan, Rauman, Naantalin ja Turun satamia maanantaina aamulla.

Riidassa oli kyse siitä, että satamavahdeilla ja nosturinkuljettajilla ei ollut omaa työehtosopimusta, vaan heihin sovellettiin kunnallista sopimusta.

Siinä sopimuksessa ei ollut näitä työntekijöitä koskevia määräyksiä ollenkaan, sanoo SMU:n puheenjohtaja Simo Zitting.

Nyt hyväksytyn sovintoesityksen myötä satamavahtien ja nosturinkuljettajien palkat voivat nousta reippaastikin, Zitting sanoo. Eri satamissa samasta työstä on voitu maksaa eri palkkaa. Työehtosopimuksessa sovittujen uusien peruspalkkojen päälle tulee 1. maaliskuuta 1,6 prosentin palkankorotus sekä liittojen jäsenille 210 euron kertakorvaus.

Jossain nousu saattaa olla jopa kahdeksan prosentin luokkaa, jossain vähän vähemmän. Se riippuu vähän satamasta, Zitting sanoo.

Kaiken kaikkiaan työriita koski noin 50:tä ihmistä, joista 20 on nosturinkuljettajia ja 30 satamavahteja, Zitting kertoo.

Työnantajia edustava Avainta kauhisteli tiedotteessaan sovun kalleutta.

Riippuen yksittäisen sataman kustannusrakenteesta, palkkakustannukset nousevat ratkaisusta johtuen 10–15 prosenttia, sanoi toimitusjohtaja Vesa Laine.

Lakot oli alun perin suunniteltu tammikuulle, mutta työministeri Jari Lindström (sin.) siirsi niitä. Lakkojen oli arvioitu käyvän kalliiksi Suomen vientiteollisuudelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vasemmistoliitto ratsastaa alennusleivällä työehtokampanjassaan: "Leivän voi laittaa alennusmyyntiin. Työehtoja ei"

Vientialojen laajat lakot alkoivat – mukana jopa 100 000 työntekijää

Kaaos uhkaa tänään Ranskaa, jossa vastustetaan eläkeuudistusta massiivisin lakoin