Politiikka

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja haluaa kaataa vanhanaikaisen työmarkkinajärjestelmän

Politiikka 10.02.2018

Mikael Pentikäinen: "Joustoja haetaan harmaan sopimisen kautta ja jopa muuttamalla maasta."


Jarkko Sirkiä
Välillä tuntuu siltä, että liitot ovat vahvempia kuin niiden jäsenyritykset, Mikael Pentikäinen kommentoi keskusteluja EK:n jäsenyritysten johtajien kanssa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei halua kaataa EK:ta. Hän haluaa kaataa vanhan ajan työmarkkinajärjestelmän.

"Samalla siinä on tullut EK haastetuksi. Meitä joskus harmittaa, että EK yrittää edustaa koko elinkeinoelämää, kun todellisuudessa EK edustaa isoa laitaa ja me pientä ja keskisuurta. Jokaisen pitäisi toimia omalla valtakirjallaan."

"Missään testamentissa ei tietääkseni sanota, että EK:lla olisi oikeus edustaa kaikkia", sanoo Pentikäinen pieni virne kasvoillaan.

Pentikäisen mukaan Suomen yrittäjät haluavat muuttaa työmarkkinajärjestelmän nykyaikaan paremmin sopivaksi.

"Nykyjärjestelmä on ajalta, jolloin Suomi oli suljettu talous, firmat isoja, järjestäytymisaste korkea ja jossa virheitä voitiin korjata devalvoimalla."

Yrittäjien tavoitteena on avoimeen talouteen ja pieniin yrityksiin sopiva joustava sopimuskulttuuri.

"Mikään ei muutu, jos ei haasteta vanhan järjestelmän ylläpitäjiä. Muutos on pakko saada. Muuten Suomi ei pärjää. Sen takia me ajaudumme joskus EK:n kanssa ristiriitaan."

Sormi osoittaa erityisesti sopimusjärjestelmää. Toimitusjohtaja muistuttaa paikallisen sopimisen tärkeydestä.

"Me emme hyväksy mallia, jossa jotkut saavat muita paremmat ehdot vain siksi, että kuuluvat liittoon."

Pentikäisen mukaan moni EK:hon kuuluva yritys on Suomen yrittäjien kanssa samoilla linjoilla.

"Monet EK:n liittojen yritysjohtajat sanovat, että he haluavat myös muutosta. Välillä tuntuu siltä, että liitot ovat vahvempia kuin niiden jäsenyritykset."

Yritykset hakevat aina keinoja sopeutua kilpailuun. Kun joustot eivät onnistu sopimisen kautta, joustoja haetaan yrittämisen kautta.

"Yksin yrittämisen kasvu on osin seurausta tästä. Joustoja haetaan myös harmaan sopimisen kautta ja jopa muuttamalla maasta. "

Mikael Pentikäinen kuvaa Suomen Yrittäjiä järjestöksi, jolla on monta identiteettiä. Järjestö on ennen muuta yrittäjäjärjestö, mutta myös elinkeinojärjestö, kansanliike, ammatillinen yhdistys ja työmarkkinajärjestö.

"Olemme näitä yhtä aikaa. Olemme työmarkkinajärjestö, vaikka emme halua olla sopimusosapuoli."

Yrittäjien edustajana Pentikäinen saa osallistua keskusteluun paitsi puhumalla myös kirjoittamalla. Toimitusjohtaja laskee kirjoittavansa nyt lähes yhtä paljon kuin työskennellessään toimittajana.

Yksi käytössä oleva kanava on some.

"Somen kautta pystyn nostamaan esiin tärkeäksi kokemiani asioita. En kuitenkaan ole somessa yhtä aktiivinen kuin Ruotsin kollegani, joka pistää aina Facebookin liven päälle mennessään puhumaan."

Lue myös:

Pentikäinen ei ole vielä päättänyt miten toimii, jos EU-parlamentin paikka aukeaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit