Politiikka

Sinisten Terho ajaa pienempää EU-budjettia: "Vaadin lisää leikkauksia"

Politiikka 13.02.2018

EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä odotetaan linjauksia alkukesästä.


Kimmo Haimi
"On uskallettava lakkauttaa sellaisia unionin toimielimiä, joille ei ole välttämätöntä tarvetta. Aloittaisin Euroopan alueiden komiteasta", Terho kirjoittaa.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kutistaisi EU-budjettia muun muassa lopettamalla Euroopan parlamentin Strasbourgin matkat sekä alueiden komitean.

"Koska rahaa on vähemmän käytettävissä, on löydettävä säästökohteita EU:n budjetista. Helpointa on karsia hallintoa ja sellaisia toimintoja, joille ei ole välttämätöntä tarvetta", Terho linjaa blogissaan.

Iso-Britannian ero ei sinisten mukaan saa johtaa tulonsiirtojen lisääntymiseen.

"Olisi erehdys kuvitella, että unioni vahvistuisi tulonsiirroilla. Liittovaltion kannattajien kannattaa muistaa, että juuri jatkuva nettomaksajuus oli keskeinen syy, miksi britit päättivät jättää EU:n."

Suomen hallituksessa on ollut ristivetoa siitä, miten EU:n uusia haasteita tulisi rahoittaa. Suomen virallinen kanta on ollut, että EU:n budjetin jäsenmaksuosuus ei saisi kasvaa ja että tulevan kauden rahoitus pysyisi prosentissa jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta.

Ministeri Petteri Orpo (kok.) ei kuitenkaan usko prosentin tavoitteen välttämättä toteutuvan, vaan jäsenmaksuosuus nousee väkisinkin.

"Täysin mahdoton yhtälö, jos brittien lähdön jälkeen pidetään kiinni yhdestä prosentista. Suomen nettomaksuosuuden pitää kuitenkin olla kohtuullinen ja oikeudenmukainen", Orpo sanoi.

Myös kokoomuksen EU-parlamenttiryhmän EPP:n mukaan EU-budjetin maksukattoa tulisi kasvattaa.

Keskustan ministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi aiemmin, ettei puolueella ole vielä yhtenäistä näkemystä budjetista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit