Politiikka

Ympäristöjärjestöt kritisoivat maakuntauudistusta Helsingin Sanomissa: Vakava uhka ympäristölle

Tulevaisuudessa aluehallintovirastot ja elykeskukset ollaan yhdistämässä valtiolliseksi lupa- ja valvontavirasto Luovaksi.
Jaana Kankaanpää
Kirjoittajat muistuttavat, että nykymallissa aluehallintovirastot toimivat lupaviranomaisina, kun elykeskukset taas valvovat yhteiskunnan eli luonnon ja kansalaisten etua.

Ympäristöjärjestöjen edustajat toteavat Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että maakuntauudistus on vakava uhka ympäristölle. Mielipidekirjoituksen allekirjoittaneet Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Pasi Kallio sekä WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen perustelevat väitettään sillä, että valtion viranomaisille kuuluvia tehtäviä halutaan heidän mukaansa sysätä ympäristöjärjestöjen harteille.

Tulevaisuudessa aluehallintovirastot ja elykeskukset ollaan yhdistämässä valtiolliseksi lupa- ja valvontavirasto Luovaksi.

Kirjoittajat muistuttavat, että nykymallissa aluehallintovirastot toimivat lupaviranomaisina, kun elykeskukset taas valvovat yhteiskunnan eli luonnon ja kansalaisten etua. Kallion ja Ojasen mielestä yleisen edun valvonnan edellytykset heikkenisivät erityisesti siksi, että uudessa virastossa viranomaisilla ei enää olisi valitusoikeutta.

Viranomaisen valitusoikeus turvaisi kirjoittajien mielestä sitä, että erilaiset intressit otetaan päätöksenteossa huomioon.

Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus: Maakuntauudistus on vakava uhka ympäristölle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

WWF Fortumin hallituksen päätöksestä: "Olemme erittäin pettyneitä"

WWF osallistuu osakkeenomistajana Fortumin yhtiökokoukseen: "Harvinainen mahdollisuus vaikuttaa maapallon 1,5 asteen lämpenemiseen"

Ilmastotavoitteet ja talous lyövät kättä