Politiikka

SAK:n mielenilmaus heikensi luottamusta hallitukseen – vain keskustalaisten luottamus kasvoi

MT:n kyselytutkimuksen mukaan koko kansan silmissä SAK:n omakin luottamus kärsi.
Kyltit odottivat lumikasassa aktiivimallin vastaiseen mielenimaukseen osallistuvia Helsingin senaatintorilla pari viikkoa sitten.

Työttömyysturvan aktiivi­malli on vähentänyt joka toisen suomalaisen luottamusta hallitukseen, MT:n teettämä kysely kertoo. Päinvastaista mieltä on harvempi kuin joka kymmenes.

Viime viikonvaihteessa yli tuhannelta suomalaiselta kysyttiin: ”Miten viime aikojen keskustelu ja mielenilmaus aktiivimallista on vaikuttanut luottamukseesi hallitusta ja SAK:ta kohtaan?”

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK järjesti aktiivimallia vastustavan mielenilmauksen kaksi viikkoa sitten, viikko ennen kyselyä.

Joka kolmannen suomalaisen mielestä mielenilmaus heikensi SAK:n omaa luottamusta. Joka seitsemännen luottamus järjestöön sitä vastoin kasvoi. SAK:n jäsenistäkin melkein joka kymmenes menetti luottamustaan omaan järjestöönsä. Neljä kertaa useamman mielestä oman järjestön luottamus koheni.

Luottamustaan hallitukseen menettivät useimmin työntekijät ja työttömät. Tulojen kasvaessa niin kävi harvemmin. Silti yli 85 000 euroa vuodessa ansaitsevistakin selvästi useampi menetti kuin sai lisää luottamusta hallitukseen.

Maaseutumaisissa kunnissa joka seitsemännen luottamus hallitukseen lisääntyi. Joka kolmannella kävi päinvastoin. Kaupunkimaisissa ja taajaan asutuissa kunnissa suhtautuminen hallitukseen heikkeni enemmän kuin maaseudulla.

Niiden mielestä, jotka äänestäisivät keskustaa, pääministeri Juha Sipilän puoluetta, hallituksen luottamus useammin lisääntyi kuin heikentyi. Toisen päähallituspuolueen, kokoomuksen äänestäjät jakautuivat melkein tasan vaihtoehtojen välille.

Perussuomalaisia äänestäneiden luottamus hallitukseen horjui selvästi enemmän kuin kokoomusta ja keskustaa äänestäneiden.

Valtaosa suurimman oppositiopuolueen SDP:n äänestäjistä menetti luottamustaan hallitukseen, samoin vasemmistoliiton äänestäjistä. Vihreiden äänestäjistä samaa mieltä oli yli puolet.

SAK:n luottamus väheni maaseudulla enemmän kuin kaupungeissa. Niin kävi myös sitä useammin, mitä vanhempi, koulutetumpi ja suurituloisempi vastaaja oli.

Sen sijaan työntekijöissä ja työttömissä oli enemmän S­AK:hon lisää luottamusta saaneita kuin sitä menettä­neitä.

Kokoomuksen ja keskustan äänestäjistä yli puolet menetti luottamustaan SAK:hon eikä juuri kukaan saanut sitä lisää.

Sen sijaan SDP:n äänestäjistä joka kolmannen luottamus SAK:hon lisääntyi ja vain muutaman prosentin väheni.

Työttömyysturvan aktiivi­mallin mukaan työttömyysetuuksia leikataan väliaikaisesti 4,65 prosenttia niiltä, jotka eivät kolmen kuukauden seurantajaksolla ole olleet pätkätyössä tai työllisyyskoulutuksessa.

SAK on arvostellut mallia muun muassa siksi, ettei työtön sen mielestä voi aina itse vaikuttaa työn tai työllisyyspalvelujen saantiin.

SAK:ta ja mielenilmauksen osanottajia arvosteltiin siitä, että he heräsivät näyttävään vastustukseen vasta hallituksen päätöksen jälkeen. Hallituksen ministerit eivät näyttäytyneet mielenilmauksessa.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri viime viikonvaihteessa.Vastaukset kerättiin nettipaneelissa, jonka vastaajaotos edustaa äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Vastaajia oli 1 074. Sellaisella otoksella virhemarginaaliksi lasketaan enimmillään eli noin 50 prosentin luvuissa kolmisen prosenttiyksikköä.

Puoluekannatuksen mukaan esitetyt luvut eivät ole niin tarkkoja, koska niissä kussakin vastaajia on vain runsas sata.

Lue myös: Kansan mielestä EK on vaikutusvaltaisin, muttei luotettavin järjestöistä

Lue lisää