Politiikka

Kati Partanen: "Samat poliitikot, jotka asettavat suomalaiselle maataloudelle tiukat säännöt, välittävät piutpaut tuontiruuan laadusta"

Partanen pelkää, että ruuan tuontiehdoista ollaan valmiita joustamaan autoteollisuuden vientiehtojen hyväksi.
Kari Salonen
Kati Partanen toivoo Euroopassa tuotetulle ja sinne tuodulle ruualle samoja pelisääntöjä.

MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partanen muistuttaa, että Euroopan unioni neuvottelee parhaillaan kaupan ehdoista Etelä-Amerikan Mercosur-kauppaliittouman kanssa. Hänen mielestään sopimukseen ehtojen pitäisi huolestuttaa kaikkia, jotka syövät ruokaa.

"On suuri riski, että neuvotteluissa EU:n näkökulmasta painottuvat tärkeiden vientituotteiden näkökulmat, siis kone-, auto-, kemikaali- ja lääketeollisuus. Mercosur-maille taas maataloustuotteet ovat tärkeimmät", Partanen arvioi.

"Taannoisten Yhdysvaltojen ja EU:n kauppasopimusneuvottelujen, TTIP:n, yhteydessä keskusteltiin myös ruuan turvallisuudesta. Eurooppalaisesta näkökulmasta turvallisuus syntyy siitä, että koko ketju, pellolta pöytään, toimii turvallisesti. Vaikkapa vierasainejäämiä ei siis saisi tulla missään ketjun vaiheessa."

Partanen muistuttaa, että USA:n näkökulma korostaa sitä, että lopputuote on puhdas ja turvallinen.

"Sehän voidaan sitten tarpeen vaatiessa käsitellä puhtaaksi esimerkiksi kemikaaleilla. Samat poliitikot, jotka asettavat eurooppalaiselle, ja suomalaiselle, maataloudelle tiukat säännöt, välittävät piutpaut tuontiruuan laadusta ja tuotantotavasta", hän kuvailee.

"Tärkeintä on, että eurooppalainen autoteollisuus saa hyvät vientiehdot. Eurooppalaisten syömän ruuan turvallisuus siis voidaan tarvittaessa uhrata, jos kovan rahan bisnes hyötyy."

Jokaisella meistä on monia eri rooleja, eikä niitä voi eriyttää. On tärkeää käyttäytyä aina vastuullisesti ja johdonmukaisesti.

"Kansalaisina ja veronmaksajina vaaditaan helposti tiukkoja sääntöjä. Kuluttajina taas nuo vaatimukset unohtuvat. Ehkä kaupan tiskillä ja ravintolan asiakkaana maatalouden ja ruuan yhteys katoaa", Partanen huomauttaa.

"Johdonmukainen ihminen vaatisi myös kulutuspäätöksiä tehdessään ruualta samaa kuin kansalaisena maataloudelta: eettisyyttä, jäljitettävyyttä, ympäristöystävällisyyttä ja turvallisuutta."

Lue koko kolumni

Aiheeseen liittyvät artikkelit

KiertoaSuomesta.fi mukana eurooppalaisessa innovaatiokilpailussa

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi vaatii Mercosur-sopimuksen ratifioimista – "Osutaan sinne, mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu kovimmin"

Puolet suomalaisista täysin pihalla koko asiasta: "Voidaanko samoilla hyllyillä myydä täysin erilaisilla vaatimuksilla tuotettuja tuotteita?"