Politiikka

MT juhlii satavuotiasta Viroa - viikonlopun lehti on Maaelu Tulevik

Itsenäisyyttä on juhlittu Virossa koko viikon. Viron itsenäisyyden satavuotispäivä lauantaina on Suomessa liputuspäivä.
Maaseudun Tulevaisuus on perjantaina Maaelu Tulevik. Lehdessä on laaja paketti Virosta.

Maaseudun Tulevaisuus vaihtaa väliaikaisesti nimeään. Perjantain lehti on nimeltään Maaelu Tulevik. Se tarkoittaa Maaseudun Tulevaisuutta Viron kielellä.

Nimi vaihtuu Viron itsenäisyyden satavuotispäivän kunniaksi. Sitä vietetään lauantaina.

Maaelu Tulevikin ja viikonvaihde-liitteen etusivut on omistettu Virolle. Lehdessä on esimerkiksi Suomen armeijassa vapaaehtoisena taistelleen sotaveteraanin Raul Kuutman haastattelu.

Kuutma on virolaisten Suomen-poikien veteraanijärjestön kunniapuheenjohtaja. Suomen-pojiksi kutsutaan virolaisia vapaaehtoisia, jotka taistelivat toisessa maailmansodassa Suomen puolella.

Virossa itsenäisyyttä on juhlittu jo tällä viikolla. Lauantai on Viron virallinen itsenäisyyspäivä ja juhlien pääpäivä.

Juhlinta huipentuu paraatiin ja presidentti Kerstin Kaljulaidin emännöimään vastaanottoon. Viron armeijan paraati on yhdeltätoista.

Yhden suuren juhlan sijaan järjestetään paljon tapahtumia. Yhteensä niitä on liki 600.

Eikä kaikki ole ohi viikossa. Juhlat jatkuvat helmikuulle 2020. Helmikuun toinen päivä vuonna 1920 solmittiin Tarton rauha, jossa Viro ja neuvosto-Venäjä tunnustivat toisensa.

Juhlat alkoivat jo viime vuoden huhtikuussa. Silloin tuli sata vuotta virolaisten alueiden yhdistymisestä.

Muutenkin Viron itsenäisyys on huomioitu laajasti Suomessa. Tapahtumia on yli 50.

Torstaina puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.), Viron suurlähetystö sekä Suomen-poikien perinneyhdistys laskevat seppeleen Suomen-poikien muistomerkille Malmin hautausmaalle.

Viideltä lasketaan seppele suomalaisten Viron vapaussodassa vuonna 1919 taistelleiden muistomerkille.

Monia rakennuksia valaistaan Viron lipun värein, kuten Viron lipun väreissä hehkuvat Kiasma, Sanomatalo, Musiikkitalo sekä ulkoministeriön päärakennus Merikasarmi Helsingissä. Turussa valaistaan Kirjastosilta ja kaupunginteatteri sekä Tampereella Tampere-talo.

Viro itsenäistyi ensimmäisen maailmansodan sekavan tilanteen ansiosta. Samana vuonna itsenäistyivät myös Latvia ja Liettua.

Latvian itsenäisyyspäivä on 18. marraskuuta. Liettuan itsenäisyyden satavuotisjuhlia vietettiin 16. helmikuuta.

Liettua itsenäistyi toisen kerran 11. maaliskuuta 1990. Viron ja Latvian irtautuminen Neuvostoliitossa meni seuraavaan vuoteen 1991. Viro 20. elokuuta ja Latvia seuraavana päivänä.

Juhlan keskellä on myös vakavampia aiheita. Virossa julkaistiin pari viikkoa sitten raportti, jossa varoitettiin Venäjän yrittävän järjestelmällisesti värvätä ulkomaalaisia agenteikseen. Kohteena voi olla myös suomalaisia.

Lue lisää

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna

Viina ei virtaa Virossa enää pikkutunneille saakka – alkoholin yömyynti kielletään koronatartuntojen vuoksi

Susi Virossa ja Suomessa

Ulkoministeri Haavisto Viron yleisradiolle: Hallitus keskustelee Suomen ja Viron rajan avaamisesta sunnuntaina