Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

Petri Sarvamaa: "EU:n maatalouspolitiikka suosii nykyisellään liiaksi suurtilallisia"

Europarlamentaarikko on huolissaan nuorista viljelijöistä.
MaxPixel's contributors
Vähemmän byrokratiaa, enemmän ilmastotyötä. Niitä odotetaan uudelta capilta. Kuva on otettu Ranskasta.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) ottaa kolumnissaan kantaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan eli capin tulevaisuuteen. Hänen mielestään nuorten viljelijöiden asemaa on parannettava ja alkutuotannon tukemista painotettava.

"Tukien vahvempi kohdistaminen uusiin investointeihin voisi tuoda lisää innokkaita ja innovatiivisia nuoria markkinoille. Nykyinen suorien tukien painottuminen jo kuoletettujen investointien ylläpitoon ei palvele tätä ajatusta", Sarvamaa kuvailee.

"Cap myös suosii nykyisellään liiaksi suurtilallisia. Noin viidennes tuensaajista nostaa noin 80 prosenttia koko tukipotista. Suorat tuet ovat sidoksissa maa-alaan, ja omistus on keskittynyttä."

Hänen mielestään tukia olisi maksettava sinne, missä niitä todella tarvitaan.

"Yli puolet suorien tukien saajista taas nostaa vain reilun tuhat euroa mieheen tai naiseen, yhteensä vain noin neljä prosenttia koko suorien tukien potista."

Ilmastotyökaluissakin on omat ongelmansa, Sarvamaa arvioi.

"Viherryttämisestä tuli aivan liian monimutkainen tukijärjestelmä, eikä se ole edes osoittautunut ympäristöllisesti erityisen tulokselliseksi. Vaatimukset ovat olleet normaalia viljelystapaa vastaavia ja lopputuloksena on saavutettu lähinnä lisäbyrokratiaa."

Seuraava cap tulee Sarvamaan mukaan kuitenkin olemaan entistäkin ilmastokeskeisempi.

"Uudessa cap:ssa tullaan painottamaan enemmän kansallisten viranomaisten roolia, joten Suomessakin on viimeistään nyt valmistauduttava vähentämään hallinnollista taakkaa, jotta byrokratia olisi minimissään kun EU:n uutta maatalouspolitiikkaa aletaan lopulta soveltaa."

Lue koko vieraskolumni täältä:

Petri Sarvamaa: Eurooppalaisen ruuantuotannon tulevaisuus tapetilla

Lue lisää

Petri Sarvamaalle isänmaallisuus tulee sinivalkoisen kodin perintönä – "Juhlistan itsenäisyyspäivää tekemällä töitä meidän yhteisen Euroopan hyväksi"

"Meidän toive on, että jos asiantuntijuutta täydennetään, asiantuntijoilla olisi laajaa osaamista metsien käytöstä" – Metsäteollisuuskin odottaa tietoja taksonomian etenemisestä

Komissiolle ei saa antaa yhtään siimaa

Sarvamaa ihmettelee Suomen saamattomuutta: "Hallituksen täytyy kaataa Suomen metsille haitallinen EU-taksonomia – koko hallituksella keskusta mukaan lukien on jäänyt sormi suuhun"