Politiikka

Maikkarille jättitappiot 2017 – sai joulukuussa avustusta uutis- ja ajankohtaistoimintaan

MTV:n yhteenlasketut tappiot vuosilta 2012–2016 ovat noin 50 miljoonaa euroa.
Lari Lievonen
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toivoo, että yhtiö löytää pidemmällä aikavälillä kannattavia toimintamalleja ja voi samalla jatkaa uutistoimintaansa.

Mediayhtiö MTV teki rajun tappion tilivuodelta 2017. Ruotsalaisen mediayhtiö Bonnier Broadcastingin Suomen-tytäryhtiön tappio nelinkertaistui edellisvuodesta ja oli -21,8 miljoonaa euroa Liikevaihto supistui 19 miljoonalla eurolla 173 miljoonaan euroon.

Vuosikertomuksessaan emoyhtiö Bonnier selitti MTV:n tappioiden syyksi Suomen mainosmarkkinoiden heikentymisen. Televisiomainonta putosi viime vuonna viisi prosenttia edellisvuodesta.

Konsernitasolla Bonnier Broadcastingin liikevoitto parani lähes 40 prosenttia edellisvuodesta ja oli 423 miljoonaa Ruotsin kruunua eli runsaat 42 miljoonaa euroa.

Bonnierin liikevaihto kasvoi 155 miljoonalla kruunulla 7 497 miljoonaan kruunuun (noin 750 miljoonaa euroa).

MTV3:n uutisohjelmisto tavoittaa lähes kolme miljoonaa katsojaa viikoittain.

Liikenne- ja viestintäministeriö myönsi joulukuussa 3 miljoonan euron avustuksen MTV Sisällöt Oy:lle uutis- ja ajankohtaistoimintaan. Samalla yhtiölle asetettiin palveluvelvoite.

"Taustalla oli tarve turvata televisiossa Yleisradiolle vaihtoehtoisten maksuttomien uutislähteiden saatavuus koko maassa", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Hän mainitsee, että aiemmin koko kansalle näkyminen oli turvattu yleisen edun kanavien toimilupien kautta, joita oli MTV:llä ja Nelosella.

"Tukea ei ole tarkoitettu pysyväksi instrumentiksi, mutta se katsottiin tarpeelliseksi tässä vaiheessa. Vaikka mediankäyttö on murroksessa, televisiouutiset tavoittavat yhä hyvin suuria yleisöjä ja ovat suurelle osalle kansasta erittäin tärkeä uutislähde", Berner painottaa.

MTV:n uutistoiminnalla on hänen mukaansa oleellinen merkitys kansalaisten uutislähteenä.

"Toivomme tietysti, että yhtiö löytää pidemmällä aikavälillä kannattavia toimintamalleja ja voi samalla jatkaa uutistoimintaansa", Berner sanoo.

Bernerin mukaan alun perin ehdotus yleisen edun kanavien uutis- ja ajankohtaistoimintaan annettavasta tuesta pohjaa kaupallisen television uutistoiminnan tulevaisuutta ja rahoitusta pohtineen työryhmän raporttiin.

Työryhmä perustettiin Yleisradiota käsitelleen parlamentaarisen ryhmän pyynnöstä.

Lue lisää: Maikkarille jättitappiot viime vuonna.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

KHO: Finavialle Bernerin aikana annettu omistajaohjaus ei ole liikesalaisuus

Näin meteorologi Pekka Poudan murre on säilynyt Helsingin melskeissä: Kaiken takana on savolainen nainen

Toimitusministeristöä rukataan tänään – Anne Berner aloittaa ruotsalaispankin hallituksessa kesäkuun alussa