Politiikka

Keskustassa vaaditaan kenttäkiertuetta ja neuvoa-antavaa jäsenäänestystä Väyrysen ja Sipilän välille – puolueessa on "tuhoisa syvä jako" maalaisliittolaisten ja etelän uusi-liberaalien välillä

Politiikka 06.03.2018

Piirihallitus haukkuu myös puolueen susipolitiikan – "Tiilikaisen suostumuksella suden oikeudet menevät nyt ihmisten oikeuksien edelle"


Lari Lievonen ja Jaana Kankaanpää
"Keskustan sisällä on nyt tuhoisa syvä jako uus-liberaalien ja maalaisliittolaisten välillä", kaksikielinen piirihallitus sanoo.

Keskustan kaksikielinen piirihallitus ottaa tiukasti kantaa sekä puolueen johtamiseen että susiin.

Piirihallitus päätti sunnuntaina Seinäjoella ehdottaa, että keskustan puoluehallitus järjestää puheenjohtajistosta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen.

Siinä Juha Sipilä ja Paavo Väyrynen ja "muut mahdollisesti tulevat ehdokkaat yhdessä kiertäisivät puolueen järjestämissä isoissa ehdokaskokouksissa keskustan kaikissa piireissä".

Piirihallitus syyttää nykyistä puoluejohtoa syyllistymisestä "taas vanhaan tuhoisaan virheeseen", jossa "kentän mielipiteitä ei kuunnella ollenkaan".

"Järjestämällä vaalitilaisuuksia koko keskustakentälle puolueen syvä kahtiajako voitaisiin pysäyttää ja keskustakentän voimia yhdistettäisiin hajottamisen sijasta."

Keskustan kaksikielisen piirin toiminnanjohtaja Peter Albäckin lähettämän tiedotteen mukaan puolueessa ovat nyt vastakkain Eurooppa-myönteisyys ja Juha Sipilän oikeistolainen uus-liberaaliryhmän johto sekä Paavo Väyrysen Eurooppa-kriittisyys.

"Keskustan sisällä on nyt tuhoisa syvä jako uus-liberaalien ja maalaisliittolaisten välillä. Maalaisliittolaiset ovat suureksi osaksi pohjalaisia ja Jumalaan ja maaseutuun uskovaa väkeä, uusi-liberaalit taas etelän väkeä ja kaupunkilaistuneita, jotka ovat 2015 jälkeen vallanneet puolueen elimiä."

Piiri sanoo olevansa "erittäin huolestunut" tästä kahtiajaosta ja katsoo, että ainoa keino eheytyä on perinteisen alkiolaisen aatteen pohjalta, liberalismia unohtamatta.

"Juurilleen palaava keskusta voisi eduskuntavaalien kautta nousta jälleen maan suurimmaksi puolueeksi."

Piirihallitus vaatii myös tukea kaksikieliselle piirille.

"Valitettavasti keskustan puoluetoimisto on viimeiset vuodet henkilökohtaisista syistä syyllistynyt systemaattiseen syrjintään kaksikielisen piiriä kohtaan. Tämä syrjintä pitää nyt loppua."

Piirihallitus haukkui samassa kokouksessaan myös keskustalaisen susipolitiikan. Erityistä arvostelua saa entinen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

"Hänen suostumuksellaan suden oikeudet tänä päivänä menevät ihmisten oikeuksien edelle ja piiri esittää nyt että nykyinen maatalousministeri Jari Leppä kovalla kädellä korjaa Tiilikaisen tuhoisan ja luonnonsuojeluyhdistyksille liian myötämielisen susipolitiikan."

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.) kehotetaan pitämään huoli siitä, että Suomen "petokanta pidetään tarpeeksi matalalla tasolla, ettei se tulevaisuudessa aiheuta enää haittaa maaseudun ihmisille ja eläimille".

"Keskustan uskottavuus maaseutupuolueena koko Suomen kansalle on nyt vaakalaudalla", piirihallitus sanoo.

Piiri esittää, että neuvottelut suden siirtämiseksi EU:n luontodirektiivin liitteeseen viisi aloitetaan välittömästi ainakin Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa. Näin suden suojeluvaatimus lievenisi, koska eläin ei ole uhanalainen näissä maissa.

Lisäksi taajamissa ja maaseudun asuinalueilla jatkuvasti liikkuvat susilaumat pitäisi poistaa kokonaan, koska tällaiset sudet eivät opi varomaan ja pelkäämään ihmistä ja koska riistakeskuksen kaatoluvat ja poliisin pyyntimääräykset tulevat myös liian myöhään.

"Toistuviin pihakäynteihin pitäisi pystyä puuttumaan saman päivän aikana, kun ne tapahtuvat, eikä vasta viikkoa tai kuukautta myöhemmin."

Piiri haluaa myös saada uhanalaisen metsäpeuran heti korkeimpaan suojeluluokkaan.

"Metsäpeura kuuluu nyt Euroopan unionin luontodirektiivin mukaan liitteen II lajeihin, vaikka se on todella uhanalainen ja tulee kuolemaan sukupuuttoon seuraavien viiden–kymmenen vuoden aikana jos ei ongelmaan puututa."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT