Politiikka

Pellervo kannustaa sote-alan pienyrittäjiä osuuskunniksi

"Hyvin johdettu jäsenomisteinen osuustoimintamalli tarjoaa välimuodon julkisen ja investoijaomisteisuuden väliin."
Pekka Fali
Osuuskunnat kehittävät terveydenhuoltoon nyt erilaisia ratkaisuja sotea ennakoiden.

Osuustoiminnasta on tulossa merkittävä tekijä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen alalla, osuustoimintakeskus Pellervo kertoo.

"Tässä on kyse osuustoimintayritysten laaja-alaisesta liikkeestä ryhtyä ratkaisemaan jälleen uusia taloudellisia, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä", Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Seppo Rytivaara kuvailee.

Osuustoimintapohjaisia toimijoita alalla ovat Tapiola-ryhmän Terveyshelppi-palvelu, OP Ryhmän Pohjola Sairaala Oy, Tradekan Yhdessä huomiseen - ikäihmisten asumispalvelu -konseptin sekä Onni hoiva. S-ryhmän alueosuuskaupoilla on PK-terveys Oy ja Etelä-Savon työterveys Oy.

Pellervo on myös rohkaissut pienyrityksiä liittoutumaan osuuskuntamallin avulla suuremman tarjontavoiman rakentamiseksi.

"Ainakin toistaiseksi sote-alan pienyritykset ovat odottavalla kannalla, kun sote-mallikin on vielä auki, eivätkä voimavarat riitä kehittämisresurssien palkkaamiseen", Rytivaara arvioi.

Rytivaaran mukaan Suomessa elää huoli siitä, että kansainvälinen pääoma ottaa maan sote-palvelut haltuun mutta verojen maksu maahan jää vähäiseksi.

"Hyvin johdettu jäsenomisteinen osuustoimintamalli tarjoaa välimuodon julkisen ja investoijaomisteisuuden väliin. Kun käyttäjät omistavat, heidän tarpeensa tulevat ensin. Kun omistus on Suomessa, isänmaan tarpeet tulevat tarkemmin mieleen", Ryti perustelee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen

Pihlajalinna avaa mobiilivastaanoton perusterveydenhuollon asiakkaille – Sovelluksessa voidaan hoitaa esimerkiksi ihottumat ja virtsatietulehdukset

HS: Valtiovarainministeriö jätti kertomatta eduskunnalle satojen miljoonien arvoisesta sote-ongelmasta