Politiikka

Pellervo kannustaa sote-alan pienyrittäjiä osuuskunniksi

"Hyvin johdettu jäsenomisteinen osuustoimintamalli tarjoaa välimuodon julkisen ja investoijaomisteisuuden väliin."
Pekka Fali
Osuuskunnat kehittävät terveydenhuoltoon nyt erilaisia ratkaisuja sotea ennakoiden.

Osuustoiminnasta on tulossa merkittävä tekijä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen alalla, osuustoimintakeskus Pellervo kertoo.

"Tässä on kyse osuustoimintayritysten laaja-alaisesta liikkeestä ryhtyä ratkaisemaan jälleen uusia taloudellisia, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä", Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Seppo Rytivaara kuvailee.

Osuustoimintapohjaisia toimijoita alalla ovat Tapiola-ryhmän Terveyshelppi-palvelu, OP Ryhmän Pohjola Sairaala Oy, Tradekan Yhdessä huomiseen - ikäihmisten asumispalvelu -konseptin sekä Onni hoiva. S-ryhmän alueosuuskaupoilla on PK-terveys Oy ja Etelä-Savon työterveys Oy.

Pellervo on myös rohkaissut pienyrityksiä liittoutumaan osuuskuntamallin avulla suuremman tarjontavoiman rakentamiseksi.

"Ainakin toistaiseksi sote-alan pienyritykset ovat odottavalla kannalla, kun sote-mallikin on vielä auki, eivätkä voimavarat riitä kehittämisresurssien palkkaamiseen", Rytivaara arvioi.

Rytivaaran mukaan Suomessa elää huoli siitä, että kansainvälinen pääoma ottaa maan sote-palvelut haltuun mutta verojen maksu maahan jää vähäiseksi.

"Hyvin johdettu jäsenomisteinen osuustoimintamalli tarjoaa välimuodon julkisen ja investoijaomisteisuuden väliin. Kun käyttäjät omistavat, heidän tarpeensa tulevat ensin. Kun omistus on Suomessa, isänmaan tarpeet tulevat tarkemmin mieleen", Ryti perustelee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain joka viides uskoo, että hallituksen 1,2 miljardin menolisäykset saadaan paikattua työllisyydellä ja talouskasvulla

Kyberhyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan eivät ole mikään uusi juttu – niitä on tehty globaalisti jo vuosia

Ruokaketju ei kestä osaoptimointia