Politiikka

Saarikko sotesta: "Menestys on kompastelua epäonnistumisesta epäonnistumiseen" – tuunattu valinnanvapauslakiesitys eduskunnan käsittelyyn

Politiikka 08.03.2018

Kustannusarvioita sotesta vaikea antaa. Kustannukset ratkeavat vasta toimeenpanovaiheessa.


Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen korostaa korostaa sote-uudistuksen toimeenpanon merkitystä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hallitus antoi tänään sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevan lakiesityksensä eduskunnalle. Hartaasti valmisteltuun ja poliittisesti kuumaan lakiesitykseen on viime viikkoina tehty tarkennuksia esimerkiksi vaikutusarvioiden osalta.

"Menestys on kompastelua epäonnistumisesta epäonnistumiseen ilman innostuksen kadottamista", perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) siteerasi Winston Churchillia oman puheenvuoronsa aluksi tiedotustilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan valinnanvapauden vaikutusten kannalta on ratkaisevaa se, millä tavoin uudistus toteutetaan eri maakunnissa. Esimerkiksi kustannusarvioiden antaminen on ministeri Saarikon mukaan hyvin vaikeaa.

"Maakuntien toimeenpanovaihe tulee ratkaisemaan sen, miten valinnanvapaus toteutuu niin kansalaisten näkökulmasta, kustannusvaikuttavuuden näkökulmasta tai uudistuksen kokonaistavoitteiden näkökulmasta", Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan hallitus on tehnyt kaikkensa sen eteen, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valinnanvapausesitys olisi perustuslain mukainen.

Myös ennen Saarikkoa puhunut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) korosti maakuntien toimien merkitystä lähes samoilla sanankäänteillä kuin Saarikko.

Saarikko painotti oman esityksensä alussa erityisesti, että valinnanvapaus on maakunnille vain työkalu järjestämisvastuun toteuttamiseksi.

Lainsäädännön arviointineuvosto totesi lausunnossaan viime kuussa, ettei esitysluonnoksesta löytynyt vastausta siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita. Lisäksi neuvosto peräsi esitykseen ainakin suuntaa antavaa arviota siitä, mitä hyötyjä valinnanvapausuudistuksesta olisi suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin ja riskeihin.

Esityksen vaikutusarviointia on täsmennetty lausuntojen perusteella ja lainsäädännön arviointineuvoston esittämällä tavalla. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessa, että vaikutusarvioinnin mukaan valinnanvapausmallin avulla voidaan parantaa perustason palvelujen saatavuutta ja ihmisten mahdollisuutta saada palveluja yhdenvertaisesti. Arvioinnin mukaan lakiehdotuksella on menokehitystä kasvattavia sekä sitä hillitseviä vaikutuksia.

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan vuoden 2021 alusta.

Valinnanvapauslain viimeistelyn edetessä poliittinen keskustelu sote- ja maakuntauudistuksen ympärillä on jälleen käynyt kiihkeäksi myös hallituspuolueiden sisällä. Kokoomuksen riveistä on kuulunut äänekästä kritiikkiä maakuntauudistuksesta, ja kansanedustaja Elina Lepomäki on jo ilmoittanut aikovansa äänestää lakeja vastaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori yltyi tiistaina jopa povaamaan, että uudistus kaatuu kevään aikana eikä maakuntavaaleja koskaan pidetäkään.

Sekä kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo että pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat viime päivinä paimentaneet hallituspuolueiden edustajia ruotuun sanoen, että uudistus tarvitaan ja se pitää tehdä nyt. Hallitus antoi tänään sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevan lakiesityksensä eduskunnalle. Hartaasti valmisteltuun ja poliittisesti kuumaan lakiesitykseen on viime viikkoina tehty tarkennuksia esimerkiksi vaikutusarvioiden osalta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT